'EU, Canada en VS moeten elkaars vlees toelaten

attachment-001_food-image-VLS4875I01

WASHINGTON – De Europese Unie heeft onvoldoende overtuigende argumenten geleverd om met hormonen behandeld vlees uit Canada en de VS te weren.

WASHINGTON – De Europese Unie heeft onvoldoende overtuigende argumenten geleverd om met hormonen behandeld vlees uit Canada en de VS te weren.


Dat blijkt uit een uitspraak van een WTO-panel die openbaar is gemaakt. Canada en de VS hebben volgens het panel overigens verkeerd gereageerd door eenzijdig tegenmaatregelen te treffen door Europese producten op hun markten te weren.


Sancties

Daarom moeten beide landen volgens het WTO-panel hun sancties tegen Europese landbouwproducten stopzetten. Die sancties betreffen producten met een geschatte omzetwaarde van zo’n 100 miljoen euro.


Overwinning

Amerikaans handelgezant Susan Schwab heeft de uitspraak inmiddels als een overwinning voor de Amerikanen en Canadezen uitgeroepen. De EU weerspreekt dit. Beide partijen hebben in eerste instantie zestig dagen de tijd om tegen de nu gepubliceerde uitspraak in beroep te gaan. Daarna kunnen nog opnieuw lange procedures volgen.

Conflict

Daarmee lijkt het inmiddels twaalf jaar bij de WTO slepende conflict nog lang niet ten einde. Het hormoongeschil tussen de VS en de EU speelt overigens al veel langer. De eerste schermutselingen dateren uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Lees ook:

VS: 'rundvleesexport naar EU verdubbelen' (24 oktober 2007)

Effecten hormoonvlees blijven onduidelijk (20 september 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over hormonen

We hebben weer een nieuwe stelling!

'Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.' Stem hier

Lees ook
Gouden Slagersring: de keuringsdag

Gouden Slagersring: de keuringsdag

De productkeuring van de inzendingen voor de Gouden Slagersring vond 10 maart plaats . Hier kwamen vijf genomineerden uit. In de categorie Jong Talent zijn er twee genomineerden. Vleesmagazine maakte een video over het jureringsproces.De juryleden hadden ruim zes uur nodig om de genomineerde producten te selecteren. Dit jaar bestaat de jury uit de volgende...

Vion positief over vleeskeuring door de overheid

Vion positief over vleeskeuring door de overheid

Vion is positief over de voorstellen van de Minister van Volksgezondheid en de Staatssecretaris van Economische Zaken om de vleeskeuring weer volledig onder te brengen bij de overheid. Dit versterkt het overheidstoezicht op het slachten van dieren en heeft een positief effect op afzetmogelijkheden van Nederlands vlees buiten de EU.De vleessector en...

Dijksma: ‘Er komt een einde aan de slager die zijn eigen vlees keurt’

Dijksma: ‘Er komt een einde aan de slager die zijn eigen vlees keurt’

Na diverse voedselschandalen wordt de keuring van vlees weer een zaak van de overheid, meldt NOS.nl. Een belangrijke rol ligt hierin is weggelegd voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoritieit.‘Er komt een einde aan de slager die zijn eigen vlees keurt’, zegt staatssecretaris Dijksma, om te beginnen in de vleesketen. Dijksma wil dat de NVWA weer ‘een...