Extra toezicht bij omstreden slachthuizen in Noord-Nederland

naleefmonitor_NVWA

Bij in opspraak geraakte slachthuizen in Noord-Nederland komt extra toezicht. De dierenartsen die daar inspecteren bij de middelgrote bedrijven, krijgen ondersteuning.

Een collega zal 'meekijken', ter plekke of op afstand. De artsen kunnen elkaar zo controleren. Over het toezicht op voedselveiligheid en dierenwelzijn mag geen enkele twijfel bestaan, aldus minister Carola Schouten (Voedselkwaliteit) over haar besluit.

Nieuwe misstanden

De bewindsvrouw reageert onder meer op berichtgeving van RTL Nieuws over nieuwe misstanden. Ze zegt deze signalen zeer serieus te nemen. Er liep al een onderzoek naar de problemen in de noordelijke slachthuizen en het toezicht door waakhond NVWA.

Geen afgekeurd vlees op de markt

Volgens klokkenluiders lieten keuringsartsen van de NVWA toe dat zeker honderd, maar mogelijk veel meer zeer ernstig zieke en kreupele runderen naar slachthuizen in Noord-Nederland werden vervoerd. Volgens de waakhond is er geen afgekeurd vlees op de markt gekomen.

[intermezzo:1]
Lees ook
5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt, meldt Varkens.nl. 5 procent minder varkens werden geslacht in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag 16 juli vier pallets met vlees in beslag genomen in Den Haag. De NVWA doet onderzoek naar valsheid in geschrifte bij illegale import van vleesproducten vermoedelijk afkomstig uit China.

FNV-leden akkoord met cao Vleeswaren

FNV-leden akkoord met cao Vleeswaren

Er is een de nieuwe cao voor de ruim 4.500 mensen, die werkzaam zijn in de vleeswarenfabrieken. Een meerderheid van de FNV-leden stemde in met de afspraken die de vakbond en de sector maakten.