Van Vollenhoven: 'Privatisering keuringen in slachthuizen moet teruggedraaid'

attachment-001_food-image-VLS13551I01

De privatisering van de controle op hygiëne en dierziekten in slachthuizen moet worden teruggedraaid, stelt mr.  Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Dat meldt de NOS. Van Vollenhoven reageert daarmee op een onderzoek door platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

De journalisten van Investico deden onderzoek naar de positie van keurders, dierenartsen en werknemers in slachthuizen en publiceerden hun bevindingen in weekblad De Groene Amsterdammer. Een keurder gaf tegenover de onderzoekers aan 'niet meer onafhankelijk' te zijn: 'We zouden er voor het publieke belang moeten staan. Het liefst zouden we weer een overheidsorgaan worden, door weer samen te gaan met de NVWA bijvoorbeeld. Nu gaat het alleen maar om winst maken.'

Geprivatiseerde KDS

De keurders, zo geeft de NOS aan, waren tot 2006 verbonden aan de voorloper van de NVWA. Om financiële redenen traden ze in dienst bij de geprivatiseerde Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS). Dat gebeurde op aandringen van de slachterijen zelf, die  opdraaien voor de toezichtskosten. Tegenover de NOS verklaart mr. Van Vollenhoven: 'Hier keurt de slager eigenlijk zijn eigen vlees.'

Onafhankelijke dienst

De voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid is van mening dat het toezicht moet worden gedaan door een onafhankelijke instantie en niet door een geprivatiseerde dienst: 'Wat de keurders nu ook zelf zeggen, dat ze een geheimhoudingsplicht hebben en zich niet onafhankelijk voelen. Dus ze kunnen de dierenartsen, de finale toezichthouders in de slachthuizen, niet van alle informatie voorzien. Daardoor heeft de NVWA ook geen zicht op alles wat er in zo'n slachthuis gebeurt.'

Veel te hoog werktempo

Een veel te hoog werktempo zorgt ervoor dat de keurders, verantwoordelijk voor de eerste controles aan de slachtlijn, vinden dat ze hun werk niet goed kunnen doen. Daarnaast stellen zij dat ze te weinig bevoegdheden hebben en dat de samenwerking met de dierenartsen van de NVWA gebrekkig is.

[intermezzo:1]
Lees ook
5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt, meldt Varkens.nl. 5 procent minder varkens werden geslacht in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag 16 juli vier pallets met vlees in beslag genomen in Den Haag. De NVWA doet onderzoek naar valsheid in geschrifte bij illegale import van vleesproducten vermoedelijk afkomstig uit China.

Zelfslachtende slager is Nederlands immaterieel erfgoed

Zelfslachtende slager is Nederlands immaterieel erfgoed

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland erkent de culturele waarde van het ambacht van de zelfslachtende slager en heeft dit ambacht opgenomen in het Netwerk van Immaterieel Erfgoed. “Opname in het Netwerk draagt bij aan zichtbaarheid en waardering van het ambacht.”