'EU, Canada en VS moeten elkaars vlees toelaten

attachment-001_food-image-VLS4875I01

WASHINGTON – De Europese Unie heeft onvoldoende overtuigende argumenten geleverd om met hormonen behandeld vlees uit Canada en de VS te weren.

WASHINGTON – De Europese Unie heeft onvoldoende overtuigende argumenten geleverd om met hormonen behandeld vlees uit Canada en de VS te weren.


Dat blijkt uit een uitspraak van een WTO-panel die openbaar is gemaakt. Canada en de VS hebben volgens het panel overigens verkeerd gereageerd door eenzijdig tegenmaatregelen te treffen door Europese producten op hun markten te weren.


Sancties

Daarom moeten beide landen volgens het WTO-panel hun sancties tegen Europese landbouwproducten stopzetten. Die sancties betreffen producten met een geschatte omzetwaarde van zo’n 100 miljoen euro.


Overwinning

Amerikaans handelgezant Susan Schwab heeft de uitspraak inmiddels als een overwinning voor de Amerikanen en Canadezen uitgeroepen. De EU weerspreekt dit. Beide partijen hebben in eerste instantie zestig dagen de tijd om tegen de nu gepubliceerde uitspraak in beroep te gaan. Daarna kunnen nog opnieuw lange procedures volgen.

Conflict

Daarmee lijkt het inmiddels twaalf jaar bij de WTO slepende conflict nog lang niet ten einde. Het hormoongeschil tussen de VS en de EU speelt overigens al veel langer. De eerste schermutselingen dateren uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Lees ook:

VS: 'rundvleesexport naar EU verdubbelen' (24 oktober 2007)

Effecten hormoonvlees blijven onduidelijk (20 september 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over hormonen

We hebben weer een nieuwe stelling!

'Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.' Stem hier

Lees ook

Wijzigingen in controles en maatregelen bij NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onlangs een paar belangrijke wijzigingen doorgevoerd in haar controles en maatregelen bij overtredingen.In het nieuwe interventiebeleid staat hoe de NVWA een overtreding op een norm beoordeelt en welke maatregelen zij oplegt. Er zijn een paar grote wijzigingen doorgevoerd. Zaken waar de NVWA bij constateert dat een waarschuwing niet heeft geholpen, krijgen bijvoorbeeld gelijk een boete. Deze boetes beginnen bij € 525, maar kunnen oplopen tot een groter bedrag bij herhaling van een beboetbare afwijking. Het gemiddelde boete bedrag in 2016 betrof...

Vijftig deelnemers strijden voor de Gouden Slagersring

De inschrijving voor de Gouden Slagersring is officieel gesloten. Vijftig kandidaten binden de strijd aan met 63 producten.Onder de kandidaten bevinden zich tien jongeren die deelnemen aan de categorie Jong Talent. De overige veertig deelnemers gaan strijden om de Gouden Slagersring. Winnaar van de wedstrijd krijgt een gouden ring en wordt lid van de Broederschap. Aanstaande donderdag 16 maart vindt de keuring van de producten plaats bij SVO aan de Sleepboot 2 in Houten. Die dag buigt een zeer deskundige jury zich over de inzendingen. De jury bestaat dit keer uit Ron de Kwant (winnaar 2016), Richard...

Varkenshouderij wil nú actie voor lagere tarieven NVWA

Varkenshouderij wil nú actie voor lagere tarieven NVWA

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij willen dat het Kabinet zo snel mogelijk actie onderneemt tegen de hoge tarieven die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hanteert voor keuringen en controles bij veehouders.NVV en LTO Varkenshouderij, die al jaren strijden voor verlaging van de keuringskosten, overwegen...