Blijven drijven

Levensboei_Dimitri Wittmann_Pixabay

Foto: Pixabay

Stijgende energieprijzen, een hoger minimumloon, huurverhogingen en een overheidsregeling voor energie-intensieve MKB-bedrijven die te weinig ondernemers te laat helpt. De afgelopen periode liep niet over van goed nieuws.

Uiteraard hebben we daar aandacht voor, maar als vakblad willen we je vooral vooruit helpen en daardoor zoeken we ook altijd weer naar de positieve ontwikkelingen en voorbeelden in de branche. Dus zochten we om te beginnen naar tips om de huidige energiecrisis enigszins het hoofd te kunnen bieden. Zo geeft Frank Ulrich, technisch directeur koeling van Emondt Koeltechniek,  uitleg over koeling en energie en een aantal bespaartips.

Ook op Slavakto deelden Frank en vele anderen hun waardevolle inzichten. De vakbeurs gaf de hele branche een positief gevoel. Helaas weet ik dit niet uit eigen hand, want net als Jan Nederhoed zat ik met corona thuis. Gelukkig voor mij, Jan en iedereen die ook niet kon (of nog even terug wil blikken) maakte mijn collega Christiaan van Beemen een levendig verslag. Twee dagen lang inspiratie opdoen, bijpraten en prijzen uitreiken aan uitblinkers in de branche, het leverde bezoekers een positief gevoel op en wie oplette ging met veel goede ideeën naar huis. En Jan beschrijft nog wat opbeurende cijfers over de wedstrijden en hij deelt complimenten uit.

Tot slot wijs ik je nog graag op het artikel helemaal achterin. Machineleveranciers vertellen daar over ‘slimme machines’ en meer aandacht voor automatisering om de processen vloeiender te laten verlopen. Mooie ontwikkelingen om kennis van te nemen, ook met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt. “De slager bespaart tijd en stress door gebruik te maken van deze populaire rijpingstechnieken”, vertelt Jan de Jager van Dry Ager Benelux. Natuurlijk is het wel de vraag of investeren lukt in deze tijd. Daarbij sluiten de columns van Janine en Ed mooi aan. Beiden schrijven over techniek, apparatuur en bereidingswijzen in combinatie met de zorgen en uitdagingen waar de slager deze dagen voor staat. Zoals Janine zegt: “Kosten besparen waar het kan, goed calculeren om de marge te behouden. Kortom, alles om te blijven drijven in hoop op betere tijden.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Stap voor stap verduurzamen

Stap voor stap verduurzamen

De vakmensen van FoodBase geven informatie over de belangrijkste ontwikkelingen binnen de versbranche. Dit keer legt accountmanager Hester Braam uit hoe je de eerste stappen naar een duurzamere onderneming kan zetten.

Tips voor het maken van spareribs

Tips voor het maken van spareribs

Slagers kunnen weer meedoen aan de Spareribs Throphy, een van de vakwedstrijden van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Maar hoe maak je goede spareribs? Slager Jan Nederhoed geeft tips.

Invisible boxes

Invisible boxes

Ben ik ouderwets, een ambachtelijke romanticus als ik zeg dat ik de tijd van de handgeschreven bonnetjes mis? De tijd dat je je hersens nog moest gebruiken om tot een betaling te komen.