Roerige tijden

Janine van der Geest

Slagers over... Apparatuur

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise. Slager Ed Nozeman uit Leiden en de Heemsteedse slager Janine van der Geest buigen zich dit keer over apparatuur en bereidingstechnieken.

Het thema van deze editie is apparatuur en bereidingstechnieken. Op het moment van schrijven is het de week van de Slavakto. Een mooi moment voor het genoemde thema. Zeker als je het wat breder trekt; onze branche ontwikkelt en verandert steeds sneller. Maaltijdverkoop, broodjes, snacks, verkoop voorverpakt, vegetarisch, hybride... Dit alles vereist betere hygiëne, sneller terugkoelen, stuurbare processen, automatisering en ga zo maar door. Investeren in apparatuur is dan ook essentieel voor een constante kwaliteit en voedselveiligheid.

De Slavakto is traditioneel een gelegenheid om je te oriënteren op wat er op de markt is. De vraag is echter: wie durft er op dit moment grote financiële investeringen te doen. We bevinden ons in een ongekend roerige periode. Als gevolg van de Oekraïne-oorlog lijkt niets meer op zoals het was. Voor een deel van de voedselbranche is de toekomst zeer onzeker. Niet door consumentengedrag, trends of maatschappelijke ontwikkelingen. Maar door personeelsgebrek, sterk stijgende grondstofprijzen en de enorm geëxplodeerde energieprijzen.

De eerste meldingen van collega’s die als gevolg hiervan de deur moeten sluiten waren al in het nieuws en de vraag is hoeveel er zullen volgen. Op dit moment worden de omstandigheden eerder slechter dan beter. In plaats van investeren in de toekomst van het bedrijf is de zorg om te kunnen overleven de realiteit. Kosten besparen waar het kan, goed calculeren om de marge te behouden. Kortom, alles om te blijven drijven in hoop op betere tijden.

Dit is een artikel uit Vleesmagazine 7. Meer van deze artikelen lezen? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement
Lees ook
Vissteak

Vissteak

In 2018 verscheen er een opmerkelijke Amerikaanse studie waaruit bleek dat je maar liefst de helft van het zout in producten als ontbijtspek, beef jerky of droge worst kunt vervangen door sojasaus zonder dat het de zout-, smaak- of kleurbeleving van de proever beïnvloedt.

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

‘Veel vraag naar voorzetapparatuur’

‘Veel vraag naar voorzetapparatuur’

Het personeelstekort is ook in de vleesbranche een probleem. Machineleveranciers spelen eropin met ‘slimme machines’ en meer aandacht voor automatisering om de processen vloeiender te laten verlopen. Vandaag het derde deel van deze rondvraag met Tim Heuvelmans van Havantec.

Op de hoogte blijven van wat er speelt in de vleessector?

of