'Vloeibaar roken is gezonder

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

TWELLO – 'Vloeibaar roken komt ten onrechte in een kwaad daglicht. Het is juist gezonder dan normaal roken.' Dat zegt Karin Heerink van Ruitenberg tegen Meatandmeal.nl.

TWELLO – 'Vloeibaar roken komt ten onrechte in een kwaad daglicht. Het is juist gezonder dan normaal roken.' Dat zegt Karin Heerink van Ruitenberg tegen Meatandmeal.nl.


Ze reageert daarmee  op berichten van de Europese Food Safety Authority (EFSA). Die stelt dat FF-B, een specifiek rookaroma, het genetisch materiaal in menselijke cellen kan schaden. Dat staat in een risicobeoordeling aan de Europese Unie.


Niet meer in EU

FF-B is een basisproduct dat door één fabrikant (het Amerikaanse Forest Flavour) op de markt is gebracht. Het bedrijf, dat het gebruik van FF-B voorlegde ter beoordeling, heeft dit eind april weer ingetrokken. Ook is het bedrijf gestopt met het aanleveren van FF-B of daarvan afgeleide producten aan de EU, zegt de EFSA.


FF-B wordt, net als talloze andere aroma’s, uit natuurlijke processen gehaald om de smaak van gerookte producten zo goed mogelijk na te maken. Dergelijke basisproducten worden verkregen uit een mix van verschillende soorten hout.


Genotoxisch

Het bespreken van rookaroma’s maakt onderdeel uit van voedselveiligheidsbeoordelingen die door de EFSA worden uitgevoerd voor diverse ingrediënten. Voor FF-B wordt gesteld dat het aroma 'kan worden beschouwd als zwak genotoxisch (carcinogeen) in vivo'. Testen op dieren toonden aan dat dit het dna kan beschadigen. Het wetenschappelijke panel van de EFSA is daarom niet overtuigd van de veiligheid van dit aroma in voeding.


FF-B beslaat minder dan 5 procent van de gehele Europese markt van rookaroma’s, zegt de EFSA. De Engelse Food Standards Agency (FSA) stelt op basis van de beschikbare informatie dat het 'risico voor consumenten waarschijnlijk zeer gering is'.


Kaf van koren

Heerink is blij met de aandacht voor vloeibaar roken. 'Het is ook goed dat zo het kaf van het koren wordt gescheiden. Wel vind ik dat de EFSA heel veel informatie en diepgaand toxicologisch onderzoek nodig heeft. Dat kost fabrikanten zeker een half miljoen euro. Door die verlangde aanvullende gedetailleerde informatie en de hoge kosten is het voor kleine bedrijven haast niet te doen.'


Ze vindt tevens dat de EFSA vloeibaar roken nu wel erg onder de loep legt. 'Traditioneel roken is veel ongezonder, dus is het raar dat aan vloeibaar roken veel strengere eisen gesteld worden.'


Vol vertrouwen

EFSA gaat intussen verder met het onderzoeken van aanvragen voor de rookaroma’s. Heerink ziet de uitkomsten voor Ruitenberg vol vertrouwen tegemoet. Het bedrijf gebruikt code 10 als basisproduct voor de vloeibaar roken-methode. Ruitenberg brengt daarmee ruim 100 producten op de markt gebracht die zo de specifieke gerookte smaak krijgen.


Lees ook: 

Vloeibaar roken is de toekomst (14 december 2006)


Combinatie verbrand vlees en fruit extra schadelijk (27 januari 2006)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Ruitenberg

Alle berichten over EFSA

Altijd op de hoogte blijven?