Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Gerookte vleeswaren_pixabay

Foto: Pixabay

Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.

Corbion produceert met deze methode hooggeconcentreerde azijn waarmee vleesverwerkers de groei van Listeria en andere pathogenen beter kunnen remmen zonder de sensorische eigenschappen van hun producten in gevaar te brengen. Corbion gebruikt dit voor conserveringsproducten als Verdad Opti Powder N450 en N460.

Lonneke van Dijk, Sr. Business Director for Preservation bij Corbion: “Omdat dit gepatenteerde proces de best smakende natriumarme azijnpoeders op de markt produceert, kunnen onze klanten effectievere, labelvriendelijke oplossingen bieden die tegelijkertijd de gezondheid van de consument, de productkwaliteit en de bedrijfsefficiëntie beschermen."

Een voorbeeld is Verdad Opti Powder N450. Dit geeft volgens Corbion een hogere dosis azijn af terwijl het geen negatieve impact heeft op de smaak. De houdbaarheid van het product wordt verlengt, waarmee het de uitstoot en kosten van voedselverspilling vermindert.

Vanuit het voedingsoogpunt is N450, een gepatenteerd mengsel van azijn en zeezout, ook geschikt voor natriumarme producten, omdat het wordt geproduceerd met kalium in plaats van natrium. Hoewel vleesverwerkers vaak oplossingen op basis van kalium gebruiken voor de productie van zoutarme opties, kunnen de meeste van dergelijke oplossingen alleen in lage doseringen worden toegepast vanwege de negatieve smaakeffecten. Maar de hoge azijnconcentratie van N450 levert bij lage doseringen een sterker antimicrobieel effect op, aldus Corbion.

“De conserverende kracht van azijn maakt al duizenden jaren deel uit van het menselijke dieet”, zegt Van Dijk. “We zijn enthousiast over wat onze hooggeconcentreerde, natriumarme azijn zal betekenen voor voedselproducenten die worden geconfronteerd met hogere eisen en uitdagingen in de huidige waardeketens.”

Bron: Corbion

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vion presenteert AI cameratoezicht op Grüne Woche

Vion presenteert AI cameratoezicht op Grüne Woche

Op Internationale Grüne Woche in Berlijn presenteert Vion een monitoringstool met slimme cameratechniek om de interactie tussen mens en dier op slachterijen te observeren. De tool is voorzien van Artificial Intelligence (AI). De camera's nemen onafgebroken alle beelden op en de software analyseert deze.

TOP ontwikkelt conserveringsprocessen voor vlees en vleesvervangers zonder nitriet

TOP ontwikkelt conserveringsprocessen voor vlees en vleesvervangers zonder nitriet

De technologen van het Wageningse bedrijf TOP bv hebben een nieuwe technologie ontwikkeld dat vlees, vleesvervangers en hybride producten beschermt tegen de ‘botulismebacterie’ Clostridium botulinum, zonder dat daarvoor de reguliere nitraat- en nitrietapplicaties nodig zijn.

Jaaroverzicht 2022 Vleesmagazine - deel 1

Jaaroverzicht 2022 Vleesmagazine - deel 1

2022 was een uitdagend jaar voor de vleesbranche. De branche worstelde met hoge kosten voor energie en grondstoffen en het kabinet kondigde de stikstofplannen aan. Gelukkig was er ook nog positief nieuws. Vandaag het eerste deel van ons jaaroverzicht.