Vlees en voeding Duitsland worden duurder

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

BERLIJN - De voedingsmiddelenindustrie in Duitsland waarschuwt voor kostenstijgingen nu slachtvarkens en grondstoffen duurder geworden zijn. De verwerking zorgt voor toenemende productiekosten.

 

BERLIJN - De voedingsmiddelenindustrie in Duitsland waarschuwt voor kostenstijgingen nu slachtvarkens en grondstoffen duurder geworden zijn. De verwerking zorgt voor toenemende productiekosten.


Dat zegt de Duitse branchevereniging BVE. Slachtvarkens bereikten in augustus recordprijzen. Bij grondstoffen gaat het om granen, cacao, citrusvruchten en hazelnoten. Graan was vorig jaar november 40 procent duurder geworden dan een jaar eerder, terwijl de prijzen voor koolzaadolie met zo’n 20 procent waren toegenomen.


Volgens de organisatie is het geen incident maar eerder een trend dat de prijzen voor graan en vlees gestaag omhoog gaan. Tussen 2000 en 2006 gaat het om prijsstijgingen van zo’n 40 procent.


Slechte oogsten in Europa, Australië en Argentinië, toegenomen welvaart (en dus vraag naar vlees, graan en zoetwaren) in Azië en de toegenomen vraag naar biobrandstoffen hebben de prijzen flink opgedreven. De BVE bereidt consumenten voor op noodzakelijke prijsverhogingen van voedingsmiddelen.


Lees ook:

Nieuwe records Duits varkensvlees (12 januari 2007)


Duitse pluimveesector voorziet prijsstijging (31 oktober 2006)



Altijd op de hoogte blijven?