Zwanenberg Food Group gaat productielocatie Voorthuizen sluiten

Zwanenberg_Struik

In 2023 wil Zwanenberg Food Group de productielocatie in Voorthuizen sluiten. De productie van knakworst en soepen vindt voortaan plaats in Oss, waar de productielijnen worden uitgebreid. Reden is de stijging van de productiekosten, zoals grondstoffen, energie en verpakkingen.

Met de overname van Struik Foods in maart 2020 heeft Zwanenberg Food Group in Nederland vier productielocaties voor conserven. Op deze locaties vinden grotendeels dezelfde activiteiten plaats. Vanwege de stijging van de kosten wil het voedingsmiddelenconcern de productielocatie in Voorthuizen sluiten.

Kostenstijging

“De kern van deze stap is dat wij straks dezelfde volumes produceren, maar met een locatie minder”, zegt Maarten Elsinga, CEO Zwanenberg Food Group Nederland. “Na de overname van Struik op 13 maart 2020 werden wij onmiddellijk geconfronteerd met alle gevolgen van de COVID-problematiek. De eerste prioriteit was toen om onze afnemers zo goed mogelijk van producten te voorzien. Ook hebben wij diverse operationele verbeteringen doorgevoerd.”

Momenteel wordt het bedrijf volgens Elsinga geconfronteerd met “enorme kostenstijgingen in de gehele keten: grondstoffen, energie, logistiek, verpakkingen et cetera. Wij verwachten dat wij deze kostenstijgingen niet geheel en met vertraging kunnen doorberekenen aan onze afnemers. Hierdoor hebben wij geen andere keus dan onmiddellijk forse kostenbesparende maatregelen door te voeren.”

Sluiting Voorthuizen

Het sluiten van de productielocatie in Voorthuizen lag volgens Elsinga het meest voor de hand. “Daarmee kunnen we op relatief korte termijn onze doelstelling verwezenlijken. Dit project zal naar verwachting in de loop van 2023 worden afgerond.”

Zwanenberg Food Group heeft de Ondernemingsraad om advies gevraagd en de vakbonden zijn over het voornemen geïnformeerd. Het voedingsmiddelenconcern wil zoveel mogelijk medewerkers voor de onderneming te behouden. Hierover gaat het bedrijf in gesprek met de werknemersorganisaties.

Zwanenberg Food Group

Zwanenberg Food Group heeft 1.800 medewerkers en een omzet van circa € 600 miljoen. Het voedingsmiddelenconcern produceert vleesconserven, snacks, soepen, sauzen, gemaksmaaltijden, vegetarische en veganistische producten. De onderneming exporteert vleesconserven naar meer dan honderd landen. Bekende merken van Zwanenberg Food Group zijn Kips, Huls, Struik en Chicken Tonight. Er zijn productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

De productie in de voedingsmiddelenindustrie groeide juni 2022 met 3 procent ten opzichte van de dezelfde periode van vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”

Een nieuw recept voor de voedingssector

Een nieuw recept voor de voedingssector

We zitten niet alleen in een energietransitie, maar ook in een voedseltransitie. En dat is geen toeval: beide zijn onlosmakelijk met de verandering in ons klimaatbewustzijn verbonden. In hun boek The Future of Food – Een nieuw recept voor de voedingssector houden auteurs Jorg Snoeck en Stefan Van Rompaey de belangrijkste ontwikkelingen die plaats (zullen)...