Reclame Code: 'Varkenscampagne misleidt

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

AMSTERDAM – Stapindestal.nl en Varkensinzicht.nl misleiden consumenten, maar de radiospotjes misleiden niet. Dat staat in een uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC).

AMSTERDAM – Stapindestal.nl en Varkensinzicht.nl misleiden consumenten, maar de radiospotjes misleiden niet. Dat staat in een uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC).


De stichting Varkens in Zicht gaat tegen deze uitspraak in beroep, meldt Agrarisch Dagblad.


De Partij voor de Dieren (PvdD) diende in april een klacht in bij de commissie over de imagocampagne van de varkenshouderij. Ook uitte ze harde kritiek op Landbouwminister Verburg, die de campagne mogelijk maakte met een startsubsidie van 100.000 euro.


Niet representatief

De RCC is het eens met de PvdD dat de campagnes consumenten op de websites  ten onrechte de indruk geven dat de stallen representatief zijn voor de moderne varkenshouderij in Nederland. Maar de RCC heeft een minder hard oordeel over de radioboodschap. Die is 'op zichzelf beschouwd niet misleidend', aldus de RCC.


De PvdD is ingenomen met de uitspraak, te meer omdat komend weekeinde de campagne ‘stap in de stal’ plaatsvindt. 'Het is goed als mensen weten dat wat ze daar zien niet representatief is', zegt de PvdD-campagneleider.


In het zicht

'In de zichtstallen liggen vooral dragende zeugen en kleine biggetjes in het stro, in het zicht, terwijl 5,5 miljoen vleesvarkens onzichtbaar in donkere kale betonnen stallen in 6 maanden naar hun slachtgewicht worden gebracht zonder ballen, tanden en staart', stelt de PvdD. 'Varkens in de intensieve veehouderij leven niet op stro, hebben niet alle ruimte en zijn buitengewoon ongelukkig.'


Stichting Varkens in Zicht is het niet eens met de RCC-uitspraak. Monique van Hal: 'Wij vinden dat je mag laten zien wat je wil laten zien, als je maar communiceert waar het over gaat. De commissie geeft ook niet aan, wat er precies verkeerd staat.'


Consequenties

Marianne Thieme van de PvdD heeft opnieuw vragen gesteld aan minister Verburg. Nu de RCC spreekt van misleiding, wil zij weten of Verburg maatregelen gaat nemen om de verleende subsidie terug te vragen en of de minister consequenties verbindt aan de RCC-uitspraak.


Lees ook:

PvdD dient klacht in over varkenscampagne (20 april 2007)


Of kijk naar:

Dierenduel (VPRO) (filmlink) 

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!


Altijd op de hoogte blijven?