Broodje shoarma vaak mengeling van vlees

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

BRUSSEL – Broodjes shoarma en kebab in België bevatten vaak een mengeling van allerlei vleessoorten. Welke soorten precies, is niet altijd even duidelijk.

BRUSSEL – Broodjes shoarma en kebab in België bevatten vaak een mengeling van allerlei vleessoorten. Welke soorten precies, is niet altijd even duidelijk.

Dat blijkt uit een onderzoek door Test-Aankoop in veertig pitazaken. Het oorspronkelijk Turkse gerecht wordt bereid met enkel lamsvlees, maar dat is in de Belgische pitazaken meestal niet meer het geval.

Informatie
De meeste handelaars laten niet duidelijk weten welk vlees ze gebruiken en ze geven er geen correcte informatie over. ‘In maar acht op de veertig zaken die we bezochten, werd duidelijk gemaakt om welk vlees of - meestal - welke vleesmengeling het ging’, zegt Nico De Bie van Test-Aankoop, in het Gazet van Antwerpen.

Kip-kalkoen
Test- Aankoop stelde vast dat in negen van de tien gevallen kip en kalkoen gemengd worden. Vaak komt daar rund bij, soms ook varken of schaap. In een paar gevallen is het puur varkensvlees, hoewel dit door de (Arabische) ondernemers in kwestie werd ontkend. Moslims mogen geen varkensvlees omdat dit als een onrein dier wordt beschouwd.

Ook blijkt de kwaliteit van het vlees vaak matig te zijn: te vet en te pezig.

Lees ook:
Twee derde kip Belgische super 'slecht' (27 oktober 2008)
'Broodjes filet américain niet 100% rundvlees' (26 juni 2008)
Kebab ongezonder dan Big Mac (28 februari 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over shoarma
 

Altijd op de hoogte blijven?