Varkensvleesketen focust op 'vergeten vlees'

20 januari 2017

Staatssecretaris Van Dam (EZ, Landbouw) heeft op de Grüne Woche in Berlijn met instemming kennisgenomen van de duurzame ‘Schlachtplatte’ van de Nederlandse varkensvleesketen. Dit is de bewindsman aangeboden door het Platform Varkensvleesketen, het samenwerkingsverband van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de Nederlandse Vereniging voor de Diervoederindustrie (Nevedi).

Landbouw-staatssecretaris Martijn van Dam heeft de aanwezige Nederlandse bedrijven, organisaties en kennisinstellingen op de Grüne Woche bezocht en aandacht geschonken aan Nederlandse productenen de toonaangevende Nederlandse techniek en kennis, die daar de basis voor vormt. De presentatie van het Platform speelde in op de wens van de staatssecretaris om ‘vierkantsverwaarding’ niet alleen op de ‘derde landen’ te richten maar ook op ‘Europese binnenmarkten’.

Het Platform presenteerde een ‘Schlachtplatte’ van Nederlands varkensvlees als ‘meest duurzaam’ en bood daarnaast ‘vergeten vlees’ recepten aan, zoals bloedworst en buikspek, die samengesteld zijn uit minder gangbare delen van het varken. Die dienen ook duurzaam tot waarde gebracht te kunnen worden. De ketenorganisatie bracht zo in beeld, dat alles van een varken (karkas) een (duurzame) goede bestemming moet krijgen, onder meer door ‘vergeten’ vleesproducten in ere te helpen herstellen op kernmarkten, zoals Nederland en Duitsland.

Integraal duurzaam

Integraal duurzaam produceren betekent voor vleesproducenten onder meer, dat van een varken in principe niets verloren gaat. Elk deel krijgt een bestemming, bij voorkeur voor ‘humane consumptie’. Er komt meer van het varken dan karbonades, hammen, worsten, gehakt en tal van vleeswaren. Het gaat ook om de verwerking van dierlijke grondstof voor medicijnen en snoep en voor ‘non-food’, zoals verf, lijm, borstels of schuurpapier.

In de eerste editie van Vleesmagazine van dit jaar wordt in verschillende bijdragen aandacht besteed aan vergeten vlees. Zo presenteert horecaslager Gertjan Kiers een recept voor buikspek en leest u een verslag over de Horecava waar ook aandacht was voor vergeten vlees.

Altijd op de hoogte blijven?