Vleesmagazine 7 | november 2021

Dit nummer van Vleesmagazine verschijnt 5 november september. Het thema is wild. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!
In deze editie
Actueel
- SVO vakopleiding food
- Uit de branche
- Hoge kwaliteit bij vakwedstrijd NSM
De herontdekking van de slager
De slagerij
- Patémakers met een visie
Ambachtelijke producten zonder toevoegingen - Wildweekend in de Zweedse natuur
‘Als je samen worst kunt maken kan je alles samen’ - Slagers over... feestdagen
Vaktechniek
- Recept: fuet van geitenvlees
- Recept: boerensnijpaté met blokrand
Veehouderij
- ‘Wild smaakt nooit hetzelfde’
Veluws wild van Slagerij van der Horst uit Eerbeek
Industrie
- Prijs varkensvlees onder druk
Al het vlees is schaars, behalve dat van varkens
Ondernemen
- Column Jan Nederhoed
- Wetgeving
- Financieel
- Rondvraag: feestdagen
- Boeken
In deze editie
Delmo geeft praktisch advies voor kersverse ondernemer
Bennebroek heeft sinds jaren weer een slagerij. Brian de Beer opende in maart Keurslagerij BeerZ. Een voormalige boekwinkel werd omgebouwd tot een gloednieuwe slagerij. Als nieuwbakken ondernemer kon hij bij de keuze voor machines het advies van Delmo goed gebruiken. “Ik ben heel tevreden over Delmo: niet alleen wat betreft het advies, maar ook de service...
Wildweekend in de Zweedse natuur
Nu we er weer op uit kunnen, stromen de stadscentra en stranden wereldwijd vol. Voor slagers en andere vleesliefhebbers die geen zin hebben in een drukke stedentrip, maar wel in herten uitbenen, worst maken, fikkie stoken, wildplukken, luchtbuks schieten, whisky drinken, vlees roken en barbecueën, is het Wilde Weekend van kookboekenschrijver Meneer...
Epos ondersteunt snelgroeiende boerderijwinkel Puur Brabant
Puur Brabant in het Brabantse Nijnsel is wat je noemt een succesformule. Feitelijk is het een complete boerderij-supermarkt en specialist in streekproducten. Het bedrijf werkt principieel zo gluten- en allergenenvrij mogelijk.
Slager en jager delen een passie voor wild
Slager Gert-Jan van der Horst heeft van zijn wildaanbod aan apart concept gemaakt. Zijn ‘Veluws Wild’ vindt zijn weg naar klanten verspreid over het hele land. Jachtopzichter Tijs Grosheide is een van zijn vaste leveranciers. “Jagen is méér dan een dier afschieten.”
Prijs varkensvlees staat onder druk
Vrijwel alle grondstoffen zijn vandaag de dag schaars, met hoge prijzen tot gevolg. Zo ook vlees. Varkensvlees is echter een uitzondering op de regel. Een groot overaanbod van karbonades en hamlappen zorgt voor een gespannen marktsituatie.
Eindelijk weer samen eten
De feestdagen nodigen altijd al uit tot creativiteit in de keuken. Nu we na anderhalf jaar coronacrisis eindelijk weer familie en vrienden kunnen uitnodigen is de vraag naar bijzondere producten groter dan ooit tevoren. Deze slagers, poeliers en bedrijven in wild en gevogelte zijn er klaar voor. Daarbij kiezen ze allemaal voor kwaliteit en duurzaamheid.
Vertrouwen
Voor een goed stukje vlees op z’n tijd, blijft ruimte, ook in de toekomst. En dat goede stukje vlees komt van vakmensen die weten waar ze het over hebben.
Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig
Een werknemer van een Indonesisch restaurant is op staande voet ontslagen omdat hij door de werkgever verantwoordelijk wordt gehouden voor door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (‘NVWA’) geconstateerde overtredingen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. De rechter is het daar niet mee eens.
Hoge kwaliteit inzendingen bij Noordelijke Slagers Manifestatie
De uitreiking was op 1 november, maar op zaterdag 2 oktober vond de productenkeuring al plaats voor de Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM). De firma Boonstra Verswaren in Peize was gastheer. De kwaliteit van de inzendingen was opvallend hoog. “Slagers zijn in coronatijd creatiever geworden,” verklaart barbecue-goeroe en keurmeester Robert Nagtegaal...
Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!
In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.