Zout in vleesvervangers verschilt nogal

19 december 2014 Eric Schuurman

Het zoutgehalte van verschillende vergelijkbare vleesvervangers verschilt nogal. Dat blijkt uit onderzoek de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar de hoeveelheid zout in vleesvervangers.

Voor het onderzoek naar zout in vleesvervangers zijn in 2013 118 voorverpakte vleesvervangers uit negen verschillende supermarkten onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat het zoutgehalte van vergelijkbare vleesvervangers flink kan variëren. Ook voor vleesvervangers geldt dus dat het mogelijk is dezelfde soorten producten minder zout te maken. De grootste variatie in zout wordt gevonden in vegetarische roerbak en vegetarische burger.

Het zoutgehalte in de vleesvervangers is ook vergeleken met het zoutgehalte in vergelijkbare vleesbereidingen zoals gehaktballen, worsten, schnitzels en gehakt. Uit dit onderzoek blijkt dat in dergelijke vleesbereidingen en vleesvervangers ongeveer evenveel keukenzout zit. De hoogste zoutgehaltes werden gevonden in vegetarische spekblokjes (4,8%).

Altijd op de hoogte blijven?