Willie van Gemert trapt uitbetaling Aujeszky-rente af

25 augustus 2016

Met het stukslaan van een spaarvarken heeft varkenshouder en voormalig NVV-voorzitter Willie van Gemert vanmiddag de aftrap gegeven voor het uitbetalen van 11,5 miljoen euro aan leden en oud-leden van de NVV.

Met de uitbetaling van de 11,5 miljoen euro komt er een definitief einde aan de decennialange procedure die de NVV voerde tegen het Landbouwschap en later tegen de vereffenaar van het Landbouwschap, de Sociaal Economische Raad (SER).

Willie van Gemert startte de procedure in 1995 als individuele varkenshouder. Later nam de NVV de procedure namens de leden en oud-leden van hem over.

NVV heeft in totaal 27,6 miljoen euro teruggevorderd voor haar leden en oud-leden. Dit bedrag staat gelijk aan de onterecht geïnde gelden voor Aujeszky-entingen inclusief rente.

Verplicht enten

Varkenshouders moesten hun dieren in de jaren negentig enten tegen de Ziekte van Aujeszky en moesten dit doen tegen verplichte tarieven die door het toenmalig Landbouwschap waren vastgesteld.

Rechter

NVV heeft jarenlang geprocedeerd om deze onterecht geïnde gelden voor haar leden en oud-leden terug te vorderen en kreeg gelijk van de rechter.

In 2013 ontving de NVV al 16,1 miljoen euro van de SER. Dit jaar kwam daar nog eens 11,5 miljoen bovenop. Dit betrof de nog achterstallige rente sinds 1993.

De leden en oud-leden van de NVV die recht hebben op het geld, hebben hun aandeel deze of uiterlijk begin volgende week op hun rekening staan.

Altijd op de hoogte blijven?