Weinig Campylobacter in kippenslachterij

attachment-001_food-image-VLS7388I01

ZOETERMEER - Er is in slachterijen in Nederland vrijwel geen besmetting met Campylobacter bij filet en velhoudende kipproducten.

ZOETERMEER - Er is in slachterijen in Nederland vrijwel geen besmetting met Campylobacter bij filet en velhoudende kipproducten.


Dat blijkt uit onderzoek in de pluimveevleeskolom, meldt de PVE. Bedrijven in deze kolom wilden op basis van onderzoek komen tot een inventarisatie van de besmettingsniveaus in het hele productieproces.


Nu de eerste fase van dit onderzoek is afgerond, blijkt dat het besmettingsniveau van filet en kipproducten in de slachterijen zeer laag is.


De resultaten van dit eerste onderzoek zijn gebruikt in het overleg tussen de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie (Nepluvi) en het ministerie van VWS. Hierbij is een convenant afgesloten over de vervolgaanpak.


In het vervolgonderzoek wordt nu de focus gelegd op de eindfase in de slachterij, in de eindproducten die bestemd zijn voor de consumenten.


Ook zal opnieuw bepaald worden hoe het komt dat mensen ziek worden door Campylobacter. En vooral: welk deel van het ziek worden is toe te schrijven aan de kip en welk deel komt door andere factoren.


Lees ook:

Meer campylobacter op kip (17 maart 2009)

PVE: 'Geen extra aanpak campylobacter' (27 februari 2009)

Kip nog steeds het vaakst besmet (26 februari 2009)

Meer infecties Campylobacter in EU (21 januari 2009)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Campylobacter

Lees ook
5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt, meldt Varkens.nl. 5 procent minder varkens werden geslacht in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.