'Vlees wordt fors duurder

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

AMSTERDAM – 'Vlees wordt de komende jaren fors duurder. Dat komt door sterk stijgende prijzen van grondstoffen als granen, mais en soja', zei Nutreco-topman Wout Dekker, tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

AMSTERDAM – ‘Vlees wordt de komende jaren fors duurder. Dat komt door sterk stijgende prijzen van grondstoffen als granen, mais en soja’, zei Nutreco-topman Wout Dekker, tijdens de presentatie van de jaarcijfers.


De stijgende prijzen komen door een toenemende vraag. Behalve voor veevoer worden de grondstoffen ook steeds meer gebruikt voor de productie van duurzame brandstoffen, zoals bio-ethanol. Volgens Dekker zijn de stijgende kosten blijvend.


Nutreco is als vee- en visvoerbedrijf een grote afnemer van plantaardige grondstoffen. Van de omzet van 3 miljard euro bestond 2,2 miljard uit grondstoffen. Het bedrijf zag de inkoopkosten al met 113 miljoen euro oplopen.


‘De vleesconsumptie is de laatste jaren met 3 procent gestegen. Als dat zo doorgaat, betekent dat elke 25 jaar bijna een verdubbeling van de wereldvleesproductie.’ Nutreco probeert steeds meer gebruik te maken van goedkopere bijproducten van grondstoffen die bij de productie van biobrandstoffen vrijkomen.


Nutreco is bezig met een omslag richting fabrikage van diervoeding. Voorheen richtte het bedrijf zich ook op de productie van levende have en slacht. Dankzij de verkoop van de zalmkwekerijen maakte Nutreco vorig jaar 520 miljoen euro winst. De omzet steeg met bijna 10 procent naar 3 miljard euro.


Lees ook:

'Prijs pluimveevlees zal fors stijgen' (14 februari 2007)


Vlees en voeding Duitsland worden duurder (15 januari 2007)


Nutreco koopt Sloten Groep (30 augustus 2006)


Altijd op de hoogte blijven?