Vlees van de toekomst in Labyrint

13 augustus 2012 Edwin Rensen

HILVERSUM - Met name in landen als China en India neemt de welvaart toe. Dit gaat gepaard met een toenemende vleesconsumptie. Hoe gaat de mensheid hiermee om ?

HILVERSUM - Met name in landen als China en India neemt de welvaart toe. Dit gaat gepaard met een toenemende vleesconsumptie. Hoe gaat de mensheid hiermee om ?

In het televisieprogramma Labyrint van de VPRO en Teleac op 5 mei wordt ingegaan op de vraag hoe een groeiende, steeds welvarender wordende wereld in de toekomst van vlees kan worden voorzien. Er wordt onder andere aandacht geschonken aan concepten voor comfortabele megastallen en het kweken van vlees zonder dieren. De uitzending is op Nederland 2 en begint om 20:50 uur.

Wereldbevolking

'Er moet iets gebeuren want mensen gaan het vlees eten niet opgeven en 'met biologisch boeren voed je geen wereldbevolking', zo betoogt hoogleraar duurzame ontwikkeling van de Universiteit van Amsterdam Louise Fresco in het programma. De wetenschap zoekt naar oplossingen waardoor we zonder milieuproblemen en schuldgevoel toch vlees kunnen blijven eten.

Dierziektes

Peter Smeets, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit pleit in Labyrint voor grootschalige agroproductieparken, waar verschillende bedrijven uit de land- en tuinbouw en de verwerkende industrie aan elkaar worden gekoppeld. Dat leidt tot een efficiënter grondgebruik, een lagere milieubelasting en minder dierziektes. Karel de Greef van Wageningen UR Lifestock Research laat zien hoe kleine aanpassingen in grote varkensstallen leiden tot de Comfort Class-stallen, waar varkens zich aanzienlijk prettiger voelen.

Een ander alternatief zou kweekvlees kunnen zijn. Nederland is voorloper in het wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden om vlees zonder het gebruik van dieren te kweken.

Lees ook:
Keukenmachine 'kweekt' zelf vlees (28 september 2009)Een miljoen beloning voor kweekvlees (22 april 2008)
Kweekvlees internationaal op de kaart (fotoverslag) (19 februari 2008)'Eten kweekvlees over 4 jaar al mogelijk' (29 juni 2007)
Vleessector: Consument moet betalen voor duurzaam vlees (3 februari 2010)
Consument vindt duurzaam te duur (16 oktober 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over kweekvlees

 

Altijd op de hoogte blijven?