'Vlaams Belang-lid spil in Duits vleesschandaal

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

BRUSSEL - Een aanzienlijk deel van de 150 ton vleesafval dat in Duitsland in döner kebab werd verwerkt, is doorverkocht door het bedrijf van Vlaams Belang-parlementariër Agnes Bruyninckx en haar man.

BRUSSEL - Een aanzienlijk deel van de 150 ton vleesafval dat in Duitsland in döner kebab werd verwerkt, is doorverkocht door het bedrijf van Vlaams Belang-parlementariër Agnes Bruyninckx en haar man.


Het slachtafval werd tegen forse winst verkocht voor menselijke consumptie aan kebabzaken. De fraude, zo blijkt nu, gebeurde met medewerking van Madigro uit Brugge, een bedrijf dat ook slachtafval verhandelt, meldt dagblad De Morgen.


Eigenaren zijn Agnes Bruyninckx (die namens het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement zit) en haar man. 


België

Normaal wordt vlees voor menselijke consumptie en slachtafval strikt gescheiden. Dit kon omzeild worden door het vlees via administratieve weg via België te laten lopen. De Duitse Vion-dochter Sonac verkocht het slachtafval aan Madigro, die het enkele dagen later weer verkocht aan het Duitse Wertfleisch.


De man van Agnes Bruyninckx, Freddy Bruyninckx, zegt dat hij niet kon weten dat het afgekeurde vlees in de Duitse consumptieketen zou terechtkomen. 'Wij doen vaak zaken met Sonac. Als zij onze tussenkomst in een levering vragen, dan doen wij dat.'


Vermoeden

Journalist Georg Wedemeyer van Stern trekt in twijfel dat Madigro van niets wist. 'Voor slachtafval wordt 10 à 15 cent per kilo betaald. Hier zie je prijzen van 30 tot 50 cent per kilo. Als Madigro 27,45 cent ontving, of 2 tot 3 keer de normale prijs, dan moeten ze op zijn minst een vermoeden gehad hebben dat er iets niet klopte.'


Het Federaal Voedselagentschap bevestigt dat er een onderzoek tegen Madigro werd gevoerd.

Wat vindt u van dit soort schandalen? Kijk op onze stelling en stem mee.

Lees ook:

Vion betrokken bij Duits vleesschandaal (7 september 2007)

Duits vleesschandaal breidt uit (31 augustus 2007) 


Berlijners aten 14 ton 'vuile' kebab (30 augustus 2007)


Opnieuw vleesschandaal in Duitsland (29 augustus 2007)


Duitse vleesschandalen op een rij

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over schandalen

Altijd op de hoogte blijven?