Vion verkoopt meer hammen aan Oost-Europa

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

BOXTEL – Vion verkoopt steeds meer hammen aan Oost-Europese landen. Dat zegt verkoopdirecteur Patrick Ballering van Vion in het Vion-blad Provisie. 'Italië steekt als afnemer niet meer met kop en schouders boven de anderen uit'.

BOXTEL – Vion verkoopt steeds meer hammen aan Oost-Europese landen. Dat zegt verkoopdirecteur Patrick Ballering van Vion in het Vion-blad Provisie. ‘Italië steekt als afnemer niet meer met kop en schouders boven de anderen uit’.

Volgens Ballering heeft Vion de laatste jaren sterk ingezet op spreiding. Dat heeft te maken met de complexiteit van de hammenmarkt. 'Er zijn veel verschillende soorten ham en elke klant en afzetmarkt heeft zijn eigen wensen', aldus Ballering.

Segmenten

Daarom verdeelt Vion de 350.000 hammen die wekelijks worden verkocht in segmenten. 'In eerste instantie wordt een verdeling gemaakt tussen mager-vet en licht-zwaar. Maar ook de speciale snitten zijn belangrijk.'


Vette hammen zijn momenteel schaars omdat varkens tegenwoordig meer bevleesd worden. Het tekort heeft invloed op marktprijs. Spanje bijvoorbeeld betaalt een relatief hoge prijs voor vette hammen, die nodig zijn voor de productie van Serranoham.


Groei

Door de afzet van de hammen te spreiden, wil Vion (omzet)groei bewerkstelligen in de hammenverkoop. 'In de bekende afzetmarkten groeit de consumptie nauwelijks', zegt Ballering. 'Om niet afhankelijk te zijn van deze markten hebben we gezocht naar andere markten. Dat heeft geresulteerd in landen als Polen, Tsjechië en Rusland.'

Vion is daarmee in staat om te leveren aan degene die de beste prijs betaalt.

Lees ook:

Nieuwe koers Vion stuwt hammenexport op (2 februari 2006)

Of kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over hammen

 

Altijd op de hoogte blijven?