Varkensvervoer oost-Nederland aan banden

13 augustus 2012 redactie

DEN HAAG - Minister Veerman van Landbouw heeft ter voorkoming van een uitbraak van de varkenspest het vervoer van varkens in de gehele Achterhoek en een deel van Twente verder aan banden gelegd. Veerman besloot vanwege de oprukkende varkenspest in Duitsland een fors buffergebied in te stellen.

Sinds donderdag vier uur 's middags gelden 'beperkende maatregelen' voor het vervoer van varkens naar bijvoorbeeld slachterijen maar geen vervoersverbod, maakte het ministerie van Landbouw bekend.

In het gebied moeten onder meer slachtvarkens rechtstreeks naar de slachterij gebracht worden. Een paar varkens ophalen bij het ene bedrijf en doorrijden naar de volgende boer om een paar dieren op te pikken, mag voorlopig niet meer. Biggen mogen alleen naar een andere varkenshouderij worden gebracht als ze zijn onderzocht op het varkenspestvirus.

De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) benadrukken dat het om 'voorzorgsmaatregelen' gaat. In Nederland is nog geen enkele verdenking of erger, aldus de sector. De maatregelen zullen er wel voor zorgen dat de schade beperkt zal blijven, mocht hier toch iets gevonden worden. Ook Veerman schrijft in een brief aan de Tweede Kamer donderdag dat het om een 'preventieve' zone gaat die insleep en verspreiding van het virus in Nederland kan voorkomen.

De noordgrens van het buffergebied loopt van de IJssel bij Deventer via Hengelo naar de Duitse grens. Een lijn vanaf Arnhem naar de grensovergang bij Lobith vormt de zuidgrens.

Negentien boerderijen met samen ongeveer 15.000 varkens ten zuidoosten van Winterswijk waren eerder al geblokkeerd door de (Duitse) maatregelen tegen de varkenspest. Zij vallen binnen het zogenoemde toezichtsgebied waar een vervoersverbod voor het vee geldt. Dat werd ingesteld na de vondst van een nieuw besmet bedrijf in de gemeente Borken, net over de Nederlands-Duitse grens in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. (ANP)

Lees ook:

Dossier varkenspest

Altijd op de hoogte blijven?