Vaccinatie leidt nu al tot afzeggen orders

13 augustus 2012 redactie

Gevaccineerde kip is moeilijker te verkopenZOETERMEER - Het begin van de vaccinatie van (hobby)pluimvee tegen vogelpest leidt nu al tot het afzeggen van orders. Dit zeggen vertegenwoordigers van de pluimvee-industrie en het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De getroffenen zijn met name de slachterijen die uitgelegde leghennen slachten. En al slachten ze geen gevaccineerde kippen, toch hebben klanten al gemeld dat ze hun bestellingen intrekken.

Het Rijk heeft weinig invloed op individuele afnemers die weigeren Nederlands vlees van gevaccineerde kippen te kopen. 'We kunnen niemand beletten orders niet meer te plaatsen', zei minister Veerman (Landbouw) donderdag in de Tweede Kamer.
De Kamerleden hadden de bewindsman om opheldering gevraagd over berichten dat Duitse afnemers gevaccineerde kipproducten weigeren. Vanwege deze afzetproblemen adviseerde vier pluimveeorganisaties hun leden eerder deze week te wachten met de vaccinatie van de opgehokte leghennen, die normaal gesproken buiten lopen.

Lees ook:
Organisaties raden vaccinatie af
Veerman 'not amused' over anti-vaccinatiehouding
Slachterijen wachten met smart op verklaring

Altijd op de hoogte blijven?