Uitbreiding importverbod risicogebied Litouwen door SKV

4 augustus 2014 Eric Schuurman

In verband met het voorkomen van Afrikaanse Varkenspest in Litouwen heeft de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) besloten om de opzet van kalveren uit het risicogebied in Litouwen verder aan te scherpen. Aangezien recent opnieuw Afrikaanse Varkenspest geconstateerd is, is het vanaf 1 augustus 2014 eveneens verboden kalveren op te zetten afkomstig uit het district Ignalina en enkele andere gebieden.

Voor de import van kalveren uit het overige gebied in Litouwen gelden aanvullende eisen. Voor SKV aangeslotenen betekent dit dat de import respectievelijk het opzetten van vleeskalveren uit het risicogebied verboden is.

De bij de SKV aangesloten vleeskalverhouderijbedrijven mogen, tot nadere berichtgeving, geen kalveren uit het risicogebied in Litouwen opzetten. Voor kalveren uit de overige gebieden gelden aanvullende voorwaarden.

In verband met het voorkomen van Klassieke en Afrikaanse Varkenspest in de gebieden in Polen en Litouwen werd al eerder door de SKV een importverbod ingesteld voor kalveren uit deze gebieden. Die importverboden blijven onverkort van kracht.

Aangeslotenen die zich niet houden aan de voorwaarden krijgen van de SKV geen kwaliteitscertificaat voor het koppel vleeskalveren waarvan vleeskalveren deel uit maken of hebben gemaakt, die in strijd met deze voorwaarden zijn opgezet. De SKV zal indringend controleren op naleving van dit verbod.

Op basis van beschikbare informatie uit Litouwen, zal de SKV de situatie blijven monitoren en regelmatig onderzoeken of de door de SKV genomen voorzorgsmaatregel wellicht bijstelling behoeft.

Voor meer informatie en een volledig overzicht van de toepasselijke voorwaarden zie www.skv.info.

Altijd op de hoogte blijven?