Uitbeenrobot in nieuwe samenwerking

13 augustus 2012 Tom van der Meer

EINDHOVEN - Een robot voor het uitbenen van varkens. Dat is een van de innovaties van het nieuwe Technology & Food Systems Network (TeFoN).

EINDHOVEN - Een robot voor het uitbenen van varkens. Dat is een van de innovaties van het nieuwe Technology & Food Systems Network (TeFoN).


TeFoN is een samenwerkingsverband van bedrijven en onderwijsinstellingen in de driehoek Wageningen (Food Valley), Eindhoven (Brainport), Venlo (Greenport) slaan de handen ineen.


Hiermee willen de deelnemers meer winst halen uit bestaande kennis van technologie, voedselteelt en voedselverwerking. Initiatiefnemer Peter Swinkels (voormalig directeur van bierbrouwer Bavaria) heeft dat maandag bekendgemaakt. 


Eigen investeringen

Het netwerk begint met dertig concrete projecten, mogelijk met 100 miljoen euro aan eigen investeringen van de deelnemende ondernemingen. Aan de overheid wordt een deelname van 20 miljoen euro per jaar gevraagd.


Behalve de uitbeenrobot gaat het in eerste instantie ook om een champignonplukautomaat, een systeem voor het stekken en steken van potplanten, moderne conserveringssystemen en een energiezuinig groeilichtsysteem.


Deelnemers

Onder de honderd deelnemers zijn machinebouwers, tuinbouwbedrijven, foodbedrijven als Bonduelle, Hak, Unilever, Campina, Friesland Foods, Heinz en Mars, technologieconcerns als Océ en Ordina, TNO en de universiteiten van Eindhoven en Wageningen.


Swinkels zei dat bedrijven zonder samenwerking niet zullen overleven.

Lees ook:

Poetsrobots moeten slachtrobots laten glimmen (5 januari 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over innovaties

Altijd op de hoogte blijven?