Supers en kipsector ruziën over 'vers

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

BARNEVELD – Supermarkten en de pluimveesector ruziën over de nieuwe etiketteringregels voor pluimveevlees. De sector wil dat er op komt te staan dat het om vers vlees gaat. Het CBL denkt dat het allemaal veel gaat kosten.

BARNEVELD – Supermarkten en de pluimveesector ruziën over de nieuwe etiketteringregels voor pluimveevlees. De sector wil dat er op komt te staan dat het om vers vlees gaat. Het CBL denkt dat het allemaal veel gaat kosten.


In Brussel zijn onlangs de zogenoemde Marking Standards for Poultry aangenomen.

Hierin staan nieuwe regels voor hoe vers pluimveevlees moet worden gelabeld. In een brief aan Landbouwminister Gerda Verburg schrijft het CBL het niet eens te zijn met de maatregel, meldt de Telegraaf.


Motieven

Het CBL heeft de indruk dat de extra eisen vooral uit handelspolitieke motieven zijn ingegeven. 'Nederlandse en Europese pluimveehouders willen zo pluimveevlees uit de rest van de wereld buiten Europa houden. Dat is ons inziens onwenselijk en een onnodige handelsbelemmering', aldus het CBL.


Ingevroren vlees

De pluimveesector vindt het oneerlijk dat ingevroren vlees uit landen als Thailand en Brazilië als 'vers' wordt getypeerd. ‘Wij kunnen nu op de verpakkingen laten weten dat het vlees dat de consument krijgt, écht vers is’, zegt algemeen secretaris Alex Speiker van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders.

Hij is blij dat er voortaan onderscheid kan worden gemaakt. ‘Bovendien is het ook voor de voedselveiligheid beter. Met de nieuwe etikettering is het makkelijker om het vlees te kunnen traceren en is de oorsprong eenvoudig te achterhalen.


Kosten

Het CBL denkt dat de nieuwe etikettering de klant in de supermarkt veel geld gaat kosten. ‘De hogere kosten voor controle en etikettering en lagere marges door minder toegevoegde waarde zullen elkaar in negatieve zin versterken’, aldus het CBL.

Lees ook:

Nieuwe regels kunnen imago kip schaden (5 augustus 2009)

Braziliaanse kip duurzamer dan eigen kip UK (4 augustus 2009)

Thailand wil weer gezouten kipfilet uitvoeren (18 juni 2009)

Nederland topimporteur Braziliaanse kip (8 juni 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over kip uit Brazilië

Alle berichten over kip uit Thailand

Alle berichten over etikettering

Altijd op de hoogte blijven?