Succes Van Loon door 'arrogantie Vion

13 augustus 2012 Tom van der Meer

BEST – Van Loon Vlees profiteert van de sterke groei van Lidl in Nederland. In twee jaar tijd is de omzet van het vleesbedrijf meer dan verdubbeld. Van Loon kreeg de discounter in 2004 als klant door de 'arrogantie van Vion'.

BEST – Van Loon Vlees profiteert van de sterke groei van Lidl in Nederland. In twee jaar tijd is de omzet van het vleesbedrijf meer dan verdubbeld. Van Loon kreeg de discounter in 2004 als klant door de ‘arrogantie van Vion’.


Dat zegt eigenaar Erik van Loon in Het Financieele Dagblad. Het vleesbedrijf levert ook aan Aldi, maar volgens Van Loon is de groei vooral te danken aan de groei van Lidl. De geelblauwe discounter richt zich meer dan Aldi op de versgroepen. Van Loon verwacht voor 2009 een omzet van 150 miljoen euro.


Arrogantie

Van Loon heeft de klandizie van Lidl te danken aan, zoals hij het zelf omschrijft, de arrogantie van marktleider Vion. ‘Vion is een miljardenbedrijf en die hebben in 2004 hun neus opgehaald voor de Duitse discounter.’ Tegenover het FD wilde Vion, dat goed is voor een jaaromzet van 9,6 miljard euro, hierover geen commentaar geven.


Op kleintjes letten

Erik van Loon stelt dat de groei van zijn bedrijf mede komt door het wijzigende consumentengedrag. ‘Mensen gaan steeds meer op de kleintjes letten en kopen daarom hun vlees bij de discounters.’


Meer winkels

Aldi en Lidl zagen hun winkelbestand sinds april 2007 flink stijgen, meldt Distrifood. Lidl groeide van 230 winkels naar meer dan 320 filialen nu. Aldi groeide minder hard, maar heeft met een stijging van 430 naar circa 470 winkels ook niet te klagen over de ontwikkeling van het aantal winkels.


Plaklap

Een andere verklaring voor de groei van Van Loon is de ontdekking van een techniek waarbij stukken vlees via enzymen aan elkaar kunnen worden gehecht. Hierdoor zijn stukken vlees die eigenlijk te klein of dun zijn, alsnog bruikbaar. In Volkskrant-magazine werd de hertenbiefstuk begin dit jaar nog ‘hertenplaklap’ genoemd.


Overnames

Het bedrijf groeit niet alleen autonoom, maar heeft de laatste drie jaar voor 7 miljoen euro andere bedrijven overgenomen. Vooral recent benaderen banken de ondernemer om noodlijdende vleesverwerkers te kopen. Twee weken geleden nam hij een rundvleesverwerker in Roosendaal over. Van Loon Vlees heeft nu vijf vestigingen in Best, Eersel en Roosendaal.


Lees ook:

Recessie: klant aast op kiloknaller (11 maart 2009)

Van Loon test berengeur in uitsnijderij (13 januari 2009)

'Aldi's hertenbiefstuk is plaklap' (7 januari 2009)

Van Loon in zee met Center Parcs (18 november 2008)

Lidl en Aldi over op ‘goed vlees’  (17 oktober 2008)

Wildeboer: 'Bij Vion zijn het lafbekjes' (27 juni 2008)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Van Loon

Alle berichten over Lidl

Altijd op de hoogte blijven?