Promotie ambacht bij Parmaham Festival

14 september 2015

In september staat de foodvalley rond de Italiaanse stad Parma in het teken van het Parmaham Festival. Dat betekent dat her en der in de stad standjes staan waar van het ambachtelijke product geproefd kan worden, er informatie wordt vertrekt over het bereidingsproces van de Parmaham én dat enkele rijpingshuizen in de omgeving hun deuren openen.

Kroon

Dat Parmaham niet zo maar een ham is, draagt de regio rond Langhirano, die begrensd wordt door de Alpen in het noorden tot de Apenijnen in het zuidoosten, graag uit. Bij een bezoek aan rijpingshuis Pio Tosini, een familiebedrijf waar de vierde generatie inmiddels aan het roer staat, wordt het hele proces getoond. De verse hammen worden aangevoerd, tweemaal gezouten en vervolgens (lucht)gedroogd. Tussentijds wordt de ham regelmatig gekeurd en pas als hij minimaal 12 maanden heeft gerijpt, krijgt hij het keurstempel, de kroon, erin gebrand.

In de stad zijn enkele Prosciutteria's, waar de Parmaham wordt verkocht. Tijdens het festival is het er extra druk. De verkopers draperen de lekkernij op een bordje en stralen hun trots uit. Bij de ham worden vers fruit en regionale wijnen geserveerd. Het Parmaham Festival duurt van 5 tot en met 20 september.

In Vlees+ nr.5 een uitgebreide reportage over het Parmaham Festival en het bezoek aan rijpingshuis Tio Tosini.

Altijd op de hoogte blijven?