Consortium van Parmaham bestaat 60 jaar

17 april 2023 Redactie Vleesmagazine

Het Consortium van Parmaham, Consorzio del Prosciutto di Parma, bestaat zestig jaar. Op 18 april 1963 vormden 23 producenten het Consortium bij de Kamer van Koophandel van Parma. De organisatie viert deze nieuwe mijlpijl met een terugblik op de afgelopen zestig jaar.

“Zestig jaar na dato heeft de stap van die groep van 23 Parmahamproducenten nog steeds het uitzonderlijke en innovatieve karakter dat haar vanaf het begin kenmerkte”, zegt Alessandro Utini, president van het consortium. “De scherpzinnige en vooruitziende keuze om samen te komen om de uniciteit van het product te verdedigen en te promoten is nog steeds honderd procent relevant en geeft ons ook de verantwoordelijkheid om de toekomst van de generaties te beschermen die onze erfenis zullen oogsten.”

Oprichting Consortium

Het was 16.00 uur op donderdag 18 april 1963, toen 23 producenten van Parmaham bij de Kamer van Koophandel van Parma op particuliere en vrijwillige basis het Consortium vormden en haar statuten goedkeurden. Allen waren verbonden door de vaste overtuiging dat samenwerking, een duidelijke definiëring en effectieve bewaking van de kwaliteitseigenschappen van de Parmaham nodig waren om haar positie ook in de toekomst veilig te stellen.

Parmaham

De hertogelijke kroon op de ham en/of verpakking werd ingevoerd om aan de handel en consument kenbaar te maken dat de ham voldoet aan alle eisen van authenticiteit. Namelijk de Italiaanse herkomst van de dieren, de traditionele productiemethode, het gebruik van alleen natuurlijke ingrediënten en uitsluitend de rijping in de regio Parma.

Met de oprichting kwam de trots tot uiting op het werk van voorgaande generaties die vasthielden aan de authentieke kwaliteit en productiemethoden van meer dan 2000 jaar geleden en een sterke band met het geografische productiegebied deelden. Op basis van deze principes richtten zij het Consortium op. Deze stap zou op termijn een internationaal ijkpunt worden op het gebied van de bescherming van GI-producten (Geografische Indicatie). Parmaham kreeg hiermee definitief een basisplaats in de gastronomische traditie en faam van Italië.

Andere belangrijke momenten in de geschiedenis

In 1970 trad de wet ‘Normen betreffende de bescherming van de oorsprongsbenaming van Parmaham’ in werking. Deze gaf producenten de instrumenten om fraude en oneerlijke concurrentie te bestrijden (gewijzigd in 1990 met een bijgewerkte versie). Daarnaast gaven de bevoegde ministeries in 1978 het publieke mandaat aan het Consortium om toe te zien op de naleving van de beschermingsvoorschriften. En tot slot registreerde de Europese Unie op 12 juni 1996 ‘Prosciutto di Parma’ als beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Hiermee conformeerde de EU zich aan de bescherming van Parmaham, een essentieel element in de context van de voortdurende uitbreiding van buitenlandse doelmarkten.

Consortium anno 2023

Momenteel zijn er 134 Parmaham producerende bedrijven, elk met hun eigen - in volledige overeenstemming met de productieregels- unieke invulling van hun productkwaliteit. De missie van het Consortium is om in deze wereld van continue verandering de krachten van de bedrijven te bundelen en hun middelen te kanaliseren ten behoeve van het product dat een van de bekendste merken van delicatessen ter wereld is geworden.

Altijd op de hoogte blijven?