Prijsexperiment bioproducten van start

Foto: Jan Willem SchoutenDEN HAAG - Deze week start het prijsexperiment biologische producten. In tien gemeenten zijn in de supermarkten verschillende biologische producten in prijs verlaagd.

De biologische aardappelen, champignons, melk, eieren rijst, muesli, rundergehakt en varkensvlees zijn in de supermarkten vier maanden lager in prijs dan normaal. In de verschillende gemeenten gelden verschillende kortingen. Op die manier wordt duidelijk in hoeverre de prijs bepaalt of consumenten bereid zijn om biologische producten te kopen.

Het prijsexperiment vindt plaats bij de supermarkten in de gemeenten Berkel-Enschot, Brielle, Coevorden, 's-Heerenberg, Houten, Huissen, Maassluis, Uden, Uithuizen en Zaltbommel. Deze gemeenten zijn gekozen omdat spreiding over het land noodzakelijk is voor een representatief beeld.

Het praktijkonderzoek is onderdeel van het Tweede Convenant Marktontwikkeling Biologische Landbouw. De convenantpartijen streven naar 5 procent marktaandeel biologisch in de consumentenbestedingen aan voeding in 2007. Om te weten wat de invloed van de prijs is in het bereiken van deze doelstelling, is inzicht nodig in onderliggende motieven van consumenten om al dan niet biologische producten te kopen.

Lees ook:

Prijzenslag biologisch op komst

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Noem hem geen biologische varkenshouder. “Want dat ben ik niet”, zegt boer Jaap Frerichs resoluut. Frerichs houdt varkens op zijn eigen wijze. Dat houdt in: op een zo goed en gezond mogelijke manier met je dieren omgaan. Want alleen zo krijg je het beste stuk vlees, is zijn heilige overtuiging.

Biologische varkensvleesketen Der Grüne Weg gestart in Duitsland

Biologische varkensvleesketen Der Grüne Weg gestart in Duitsland

De Groene Weg, leverancier van biologisch vlees, betreedt de Duitse markt met Der Grüne Weg. De dochteronderneming startte onlangs met de verwerking van biologische varkens uit Thüringen en heeft nu officieel zijn eerste biologische varkensvleesketen in Duitsland gelanceerd.

Consumenten kopen meer biologische producten

Consumenten kopen meer biologische producten

Afgelopen jaar kozen consumenten vaker voor biologisch. Volgens een analyse van GfK gaven consumenten in 2022 36 procent meer uit aan biologische producten. GfK presenteerde het onderzoek afgelopen week tijdens de Biobeurs.