Onderzoek naar diervriendelijk doden

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

DEN HAAG - Er komt een nationaal onderzoek naar diervriendelijke dodingmethoden voor slachtdieren. Minister Verburg (LNV) antwoordt dit op Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).

DEN HAAG - Er komt een nationaal onderzoek naar diervriendelijke dodingmethoden voor slachtdieren. Minister Verburg (LNV) antwoordt dit op Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).


De PvdD stelde vragen over de hygiëne in slachterijen en welke onderzoeken zijn uitgevoerd naar de meest humane manier van bedwelmen en verdoven van dieren die geslacht worden.


Verburg geeft aan dat de EFSA in 2004 een rapport heeft opgesteld dat dient als basis voor de Europese richtlijn 93/119/EEG over het bedwelmen en verdoven van dieren.


Animal Science Group

Om meer duidelijkheid te krijgen over welke stroomsterkte voor welke diersoort als bedwelmingsmethode het meest geschikt is, heeft Verburg de Animal Science Group (ASG) van Wageningen UR opdracht gegeven een nationaal onderzoek te verrichten. De resultaten hiervan zullen waarschijnlijk eind 2008 bekend zijn.


Verburg onderschrijft dat de Food and Veterinary Office (FVO) bij 2 bezochte slachthuizen concludeerde dat de bedwelming niet aan de eisen voldeed. Hier waren dieren onvoldoende verdoofd. 'Maar inmiddels heeft het bedrijf de bedwelmingsprocedure aangepast', zegt de minister.


Huidige toezicht voldoet

Verder is zij tevreden over de hygiëne bij slachterijen. 'De FVO concludeert dat de meeste bezochte bedrijven aan de hygiëne-eisen voldeden.' Daarom vindt zij het huidige toezicht van de VWA 'adequaat', mede 'gelet op de HACCP-audits van de bedrijven en de huidige controle/toezichtsystematiek'.


Lees ook:

Onderzoek naar verdoven biggen met gas (25 april 2007)


Verburg wil kijken naar bedwelmd ritueel slachten (12 april 2007)


VWA onderzoekt verdoven slachtvee (30 oktober 2006)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over verdoven

Alle berichten over bedwelmen


Altijd op de hoogte blijven?