NVWA schorst erkenning van twee veeverzamelcentra

30 maart 2015 Vleesmagazine

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de erkenningen van twee verzamelcentra per direct ingetrokken omdat schapen afkomstig van verschillende bedrijven van het ene verzamelcentrum naar het andere werden vervoerd voordat zij werden geëxporteerd of afgevoerd naar het slachthuis.

Deze zogenoemde 'tweede verzamelslag' is verboden volgens de Regeling preventie. Doel van die regeling is het voorkomen van verspreiding van besmettelijke dierziekten.

Niet volledig

Uit onderzoek van de NVWA is gebleken dat in de periode 5 december 2014 tot en met 6 maart 2015 iedere week schapen afkomstig van verschillende bedrijven van het verzamelcentrum in het noorden van het land werden vervoerd naar een verzamelcentrum in het zuidoosten van het land. Ook blijken de in- en uitslagregisters van de verzamelcentra niet volledig te zijn en werden er onjuiste vervoers- en Voedsel Keten Informatie (VKI ) formulieren gebruikt. De schapen werden ook niet goed gemeld in het Identificatie- en Registratiesysteem. Het goed aanmelden in dat systeem is belangrijk in het kader van voedselveiligheid en omdat dieren dan bij een uitbraak van dierziekten kunnen worden getraceerd.

Afdoende maatregelen

De erkenningen van de beide verzamelcentra zijn per direct geschorst. De verzamelcentra kunnen hun werkzaamheden pas weer hervatten als zij kunnen aantonen dat zij afdoende maatregelen hebben genomen om overtredingen te voorkomen. Daarnaast heeft de NVWA proces-verbaal opgemaakt tegen betrokkenen. De NVWA zal de komende tijd ook blijven toezien op naleving van de preventie-regelgeving.

Voor meer informatie kunnen bedrijven contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of telefoonnummer (0900) 03 88.

Altijd op de hoogte blijven?