Nederlandse voedselcontroles relatief duur

13 augustus 2012 redactie

DEN HAAG – De controle op voedselveiligheid in Nederland is relatief duur in vergelijking met die in de buurlanden. Dit blijkt uit een onderzoek van Wageningen UR in samenwerking met het ministerie van landbouw.

De hogere kosten voor het bedrijfsleven worden deels veroorzaakt doordat Nederland zo snel is geweest met de doorvoering van Europese regelgeving. Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken zijn een stuk trager, met als gevolg vooralsnog minder lasten voor het bedrijfsleven, analyseren de onderzoekers.

België is het verst met de doorvoering van de Europese eisen. Nederland kan volgens de onderzoekers daar een voorbeeld aannemen. De onderzoekers bevelen daarom aan om in ieder geval een aantal van de Belgische vernieuwingen ook in de Nederlandse regelgeving over te nemen. Als voorbeeld noemden de onderzoekers dat in België kleine en minder risicovolle bedrijven minder inspecties en lagere rekeningen krijgen, dan de grote en risicovollere bedrijven.

Altijd op de hoogte blijven?