MKB in actie tegen acquisitiefraude

13 augustus 2012 Edwin Rensen

DEN HAAG - MKB-Nederland heeft bij de rechtbank in Groningen een proces aangespannen tegen Holland Internet Group, Telefoongids.com en Infosite.

DEN HAAG - MKB-Nederland heeft bij de rechtbank in Groningen een proces aangespannen tegen Holland Internet Group, Telefoongids.com en Infosite.

Dat heeft de ondernemersorganisatie zaterdag bekendgemaakt. De advertentieverkopers van de website zouden ondernemers misleiden. 'MKB-Nederland wil dat de rechter de werkwijze van bedrijven als de Telefoongids.com kwalificeert als misleidend en onrechtmatig en de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken ook van toepassing verklaart voor kleine en middelgrote ondernemingen', aldus de organisatie.

Hardnekkig
Acquisitiefraude, van spookfacturen tot misleidende aanbiedingen, kost het bedrijfsleven volgens MKB jaarlijks 400 miljoen euro. 'Het is een hardnekkig probleem, dat steeds grotere vormen aanneemt en moeilijk is aan te pakken', aldus de ondernemersorganisatie. Het lukt ondernemers zelden om met succes misleiding te bewijzen omdat het telefonisch geschiedt en de gesprekken doorgaans niet worden opgenomen. De rechter gaat vervolgens vaak alleen uit van wat op papier staat.

Klachten
MKB-Nederland probeert met deze procedure onder meer de bewijsproblemen die ondernemers ondervinden om te buigen. De belangenbehartiger heeft ervoor gekozen om de genoemde bedrijven aan te pakken, omdat zij tot de grootste ‘aanbieders’ behoren, waarover al lange tijd vele klachten binnenkomen.

Bedrogen
MKB-Nederland maakte aan het het begin van het jaar al bekend dat er klachten binnenkwamen van ondernemers die zich misleid en bedrogen voelen door de advertentieverkopers. Zo zou de Telefoongids.com in veel gevallen de illusie wekken dat zij belt namens de echte Telefoongids (uitgegeven in samenwerking met KPN) en probeert ondernemers over de streep te trekken met een gereduceerd tarief van 150 of 250 euro. 'In werkelijkheid blijkt het bedrag dan een maandbedrag te zijn, waaraan de ondernemer vervolgens vaak 36 maanden vastzit', aldus MKB.
 

 

Altijd op de hoogte blijven?