Krentjebrij Lekkerste Streekproduct

attachment-001_rb-image-1670468

Geen slagersproduct. Maar de krentjebrij van Klaas-Jan Kruijer en Ellen Stoter uit het Drentse Eext is het mooiste streekproduct van Nederland. Dat bleek uit een verkiezing van het NCRV-radioprogramma Plein 5, vrijdag 19 december op Radio 5. 'Mooi basisproduct, helemaal natuurlijk, met een rijke geschiedenis', aldus de unanieme vakjury van topkoks.

De afgelopen weken werden uit alle twaalf provincies vier gerechten gepresenteerd in Plein 5. Per provincie werd één gerecht geselecteerd voor de finale. Er zat één slager bij, Keulen uit Hulsberg (2 Sterren), met als specialiteit 'Limburgs zuurvlees.

Krentjebrij is bij velen beter bekend als watergruwel. Stoter en Kruijer, die van hun hobby deels hun beroep hebben gemaakt, gebruiken veel vers fruit en verse bessensap in hun product, dat vooral bekend is als nagerecht. Jaarlijks produceren zij ongeveer 3600 flessen, die onder meer via de verkooporganisatie Drents Goed worden verhandeld.

Finalisten

Molema appelsap (Groningen), Goudse kaas van Van de Poel (Zuid Holland), Limburgs zuurvlees van Keulen, Oosterscheldekreeft van Maurice de Coninck (Zeeland), ijs van IJshoeve Bosman (Overijssel), Soesterknollen van Pieter Kuijer (Utrecht), de warmgerookte Urker Zalm van het Urker Zalmhuys (Flevoland), speltbrood van Bakker Raat (Noord Holland), roggebrood van Marten Boonstra (Friesland), de Gelderse Verleiding van bakker Van der Veer (Gelderland), puddingkoeken van bakkerij Groffen (Brabant) deden ook mee aan de finale.

Lees ook
Finalisten Spareribs Trophy 2021

Finalisten Spareribs Trophy 2021

De finalisten voor de Spareribs Trophy 2021 zijn bekend. "Er zijn veel mooie, ambachtelijke producten gekeurd. Wij zijn tot een goede top tien gekomen met de beste spareribs", aldus Ron Kinkelaar, coördinator van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht.

Barbecueworst - saté, curry, tuinkruiden en Jalapeño/cheddar

Barbecueworst - saté, curry, tuinkruiden en Jalapeño/cheddar

Laten we hopen dat de ergste COVID-perikelen straks voorbij zijn, zodat we ons weer kunnen richten op echt leuke dingen, zoals barbecueën. Ik hoef u niet te vertellen dat de barbecueworst nog steeds een wezenlijk onderdeel is van menig barbecueparty.

'Ik koop al mijn vlees bij Han'

'Ik koop al mijn vlees bij Han'

Sinds zijn eerste bezoek aan Slagerij Han Janmaat is topkok Julius Jaspers er vaste klant. Hij prijst de vakkennis en het onderscheidend vermogen van de ambachtelijke slager uit Hilversum, die met zijn producten diverse vakwedstrijden won. “Hij heeft de ouderwetse wil om hard te werken.”