Kippenvlees kan duurzamer

13 augustus 2012 Edwin Rensen

WAGENINGEN - Kippenvlees kan veel duurzamer worden geproduceerd, in open systemen die passen in het landschap, en vrijwel zonder antibiotica.

WAGENINGEN - Kippenvlees kan veel duurzamer worden geproduceerd, in open systemen die passen in het landschap, en vrijwel zonder antibiotica.

In samenwerking met pluimveehouders, toeleverende en verwerkende industrie en maatschappelijke organisaties heeft Wageningen UR in het interactieve ontwerptraject Pluimvee met Smaak twee praktisch realiseerbare houderijconcepten voor vleeskuikens ontwikkeld die dat mogelijk maken: de Som der Delen en de Windstreek.

De productiekosten zijn iets hoger, vooral omdat de kuikens veel meer ruimte krijgen en langer leven. Dat kan worden gecompenseerd door de poot- en vleugeldelen van de kip beter te benutten. Jonge koks hebben daarvoor productconcepten bedacht: WERELDelen, Vleeswaarden en KipCulinair. Een consortium vanuit het bedrijfsleven heeft al een plan voor realisatie en vermarkting van de Windstreek.

Het project Pluimvee met Smaak presenteert vandaag (14.30 uur - 17.30 uur) de resultaten tijdens een feestelijke bijeenkomst in Bunschoten (Eemlandhoeve, Bisschopsweg 5b) met alle betrokkenen, met onder meer een speciale videoboodschap van Bart Jan Krouwel, voorzitter van het Productschap Pluimvee en Eieren en nummer twintig in de Duurzame 100 van dagblad Trouw in 2011. De jonge koks van the Green Peas luisteren de bijeenkomst op met speciaal ontwikkelde snacks.

 

Altijd op de hoogte blijven?