'Kippen sterven wrede dood in slachthuizen

13 augustus 2012 redactie

HILVERSUM - Kippen in Nederlandse slachthuizen worden op een illegale en wrede manier geslacht. Ze worden te weinig verdoofd, waardoor ze bij vol bewustzijn worden gedood. Dat zei een oud-keurmeester dinsdag in het televisieprogramma EénVandaag.

De wet verplicht de dieren voor de slacht te verdoven. Daarom worden ze door een bak met water gesleept waarop ongeveer honderd volt staat, waardoor ze bedwelmd raken.

Volgens oud-keurmeester Anton Breunis van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) zetten de meeste slachterijen stelselmatig veel minder of bijna geen stroom op de waterbakken. 'Ik heb vaak genoeg gezien dat de dieren nadat ze eigenlijk al dood horen te zijn de kop opbeuren en even rondkijken. Ze hebben alle gruwelijkheden gehad en dan bloeden ze langzaam dood', vertelt Breunis, die 33 jaar als keurmeester heeft gewerkt.

De lage spanning moet volgens Breunis voorkomen dat de dieren te veel bloedingen krijgen, die vaak zijn terug te zien in het vlees, omdat dat de verkoop negatief kan beïnvloeden.

Volgens de voormalige keurmeester worden jaarlijks negen miljoen kippen en kalkoenen op deze manier geslacht op een totaal van negentig miljoen. Ook uit het rapport 'Welfare aspects of animal stunning and killing methods' van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit EFSA uit 2004 blijkt dat gemiddeld tien procent van de kippen tijdens het slachten onvoldoende is verdoofd.

Klik hier om de uitzending van 1Vandaag te bekijken

Lees ook:
ConAgra wil pijnloze kippenslacht (8 augustus 2006)

Of:
Pamela Anderson strijdt tegen KFC (16 januari 2006)

Altijd op de hoogte blijven?