Kankerrapport weggehoond door vleessector

3 april 2013 Caroline van der Plas

DOETINCHEM – De nationale en internationale vleesindustrieën hebben verbolgen gereageerd op het WCRF-rapport over kanker waarin consumenten wordt afgeraden nog langer vleeswaren, worst en gehakt te eten.

DOETINCHEM – De nationale en internationale vleesindustrieën hebben verbolgen gereageerd op het WCRF-rapport over kanker waarin consumenten wordt afgeraden nog langer vleeswaren, worst en gehakt te eten.

Het Productschap Vee en Vlees stelt dat de bevindingen in het rapport niet overeenkomen met de Nederlandse situatie.

Reactie PVV

‘Het zet vooral Amerikaanse onderzoeken op een rij. Daarnaast is de relatie tussen darmkanker en roodvlees tot op heden niet gevonden. Ook wordt er te weinig gekeken naar de hoeveelheden. Als er al relaties zijn, dan geldt het pas voor grote hoeveelheden als 400 tot 500 gram. De Nederlander is een matige vleeseter, dus geldt dit voor hen veel minder. Bovendien schijnen wij ook minder bruin te bakken. In Nederland loopt nog onderzoek met andere uitgangspunten en andere bevindingen.’

(Lees hier de volledige reactie van het PVV)

Reactie Clitravi

De Europese organisatie van vleeswarenfabrikanten, Clitravi, stelt ook dat het advies van het WRCF niet overal één op één geldt. ‘Eetgewoonten en consumptie verschillen immers van land tot land.’

Ook wijst de organisatie op de gezondheidsaspecten van vlees en vleeswaren. ‘Vlees helpt juist bij een evenwichtig dieet omdat het verzadigend werkt en mensen daardoor eerder minder voedzame etenswaren laten staan.’

Vlees bevat daarnaast belangrijke vitaminen, mineralen, proteïnen en aminozuren die het lichaam zelf niet kan produceren, stelt de Clitravi. ‘Mensen hebben deze stoffen nodig voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.’ Bovendien heeft de vlees(waren)industrie de laatste jaren hard gewerkt om zout, vet en het gebruik van nitriet en nitraat te verminderen en zijn vleeswaren een stuk gezonder dan voorheen. (Lees hier de volledige reactie van Clitravi)

Reactie VS

‘Dit is de typische anti-vleeshouding van het WCRF die we al jaren kennen’, stelt het American Meat Institute. ‘De conclusies in het rapport zijn extreem, ongegrond en stroken niet met de geldende voedingsrichtlijnen.

Het is te gek voor woorden dat een gezondheidsorganisatie mensen gaat vertellen welke specifieke voedingsproducten ze niet meer moeten eten, terwijl onderzoeken op dat gebied elkaar constant tegenspreken. Consumenten moeten eerst maar eens een second opinion vragen voor ze hun dieet radicaal gaan wijzigen.’ (Lees hier de volledige reactie van het AMI).

Reactie Groot Brittannië

De Britse vleesorganisaties zijn zeer bezorgd over de gevolgen voor de vleesindustrie van dit rapport. Zij waarschuwen consumenten juist om vlees te blijven eten, omdat dit essentiële voedingsstoffen bevat. Quality Meat Scotland klaagt over een overvloed aan bangmakende kankerrapporten.

De Britse varkensvleesindustrie noemt het rapport misleidend. Volgens woordvoerster Ceci Snyder van de National Pork Board en zelf voedingsdeskundige, laten de onderzoekers na de vele tegenstrijdigheden in diverse data over dit onderwerp voor het voetlicht te brengen.

‘Conclusies als deze trekken is misleidend en doet afbreuk aan de veel grotere risico’s om kanker te krijgen, zoals te weinig bewegen en obesitas. Door vlees van het menu te schrappen is het niet zeker dat je geen kanker zult krijgen. Kankerpreventie is ingewikkelder dan dat.'

(Lees hier de volledige reactie van de NPB)

OPROEP

Wat vindt u ervan dat een organisatie als het WCRF consumenten oproept geen worst, ham en gehakt meer te eten? Betekent dit een dreun voor de vleesindustrie? Wordt u niet goed van al die verschillende voedinsgrapporten? Of waait het allemaal wel weer over? Laat uw reactie hieronder achter, of stuur ons een e-mail.

Quotes:

‘Vlees eten bestaat al duizenden jaren en mensen zijn er eerder gezonder, dan zieker van geworden.’ (Clitravi).

'Soms lijkt het erop dat de voornaamste oorzaak van kanker het leven zelf is. Als het geen wijn is, dan is het wel chocolade, koffie, vis en zo’n beetje elk voedsel dat we binnenkrijgen. Zo’n rapport geeft geen antwoorden, maar roept juist meer vragen op.’ (Center for Consumer Freedom, VS).

‘Af en toe een hamburger mag best. Maar als je elke dag leeft als een fastfoodjunk, tsja….’ (Quality Meat Scotland)

Klik hier om het rapport te downloaden (EN 532 pag.)

Klik hier om de samenvatting te downloaden (NL 18 pag.)

Lees ook:

'Worst gehakt en ham niet meer eten' (31 oktober 2007)

Vlees is wél gezond (19 oktober 2006)

'Veel vlees doet kanker terugkeren' (20 augustus 2007)

Studie: 'roodvlees veroorzaakt geen kanker' (8 juni 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over vlees en kanker

Altijd op de hoogte blijven?