Kalfsvlees VanDrie krijgt Beter Leven logo

13 augustus 2012 Tom van der Meer

DEN HAAG - Kalfsvlees van VanDrie Group krijgt voortaan één ster van het 'Beter Leven'-kenmerk van de Dierenbescherming.

DEN HAAG - Kalfsvlees van VanDrie Group krijgt voortaan één ster van het ‘Beter Leven’-kenmerk van de Dierenbescherming.


Het kalfsvlees onder Beter Leven-kenmerk voldoet aan extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn. De dierenbescherming noemt dit het tussensegment, tussen gangbaar en biologisch vlees.


Hb-waarde boven 6

Door de afspraken is er bij VanDrie geen enkel kalf dat een hemoglobinegehalte (Hb, ijzer in het bloed) onder de 6 millimol per liter bloed heeft. De wettelijke norm ligt op 4,5. Het vlees van VanDrie (wereldwijd een van de grootste kalfsvleesproducenten) heeft dan ook geen blanke kleur.


Rond blank kalfsvlees is de laatste tijd veel te doen geweest. Wakker Dier startte een campagne dat kalveren expres ziek worden gemaakt. De kalfvleessector reageerde toen door te melden dat de 4,5 Hb als grenswaarde geen nadelige effecten heeft op het aanpassingsvermogen van kalveren in groei en immuuncapaciteit.


Ook veetransport

De Dierenbescherming heeft ondertussen dus nieuwe verregaande afspraken met VanDrie Group gemaakt over het welzijn van de kalveren. Behalve het hemoglobinegehalte wordt ook gelet op het gelijktijdig kunnen eten en drinken van de kalveren en het veetransport. Het transport naar het slachthuis duurt maximaal vier uur of is maximaal 250 kilometer.


Naleving van de afspraken is geregeld binnen het Safety Guard kwaliteitssysteem van VanDrie Group. Lloyd’s houdt hierop toezicht en rapporteert resultaten aan de Dierenbescherming die ook zelf onaangekondigd mag controleren.


Sterensysteem

De Dierenbescherming startte in 2007 met het Beter Leven-kenmerk met een sterrensysteem. Het begon met de Volwaardkip, met één ster, en werd afgelopen najaar uitgebreid met twee- en driesterrenkippenvlees.


Eén ster staat voor aanzienlijk meer dierenwelzijn dan in de gangbare veehouderij. Drie sterren voor optimaal dierenwelzijn. Het kalfsvlees krijgt één ster. Het ligt vanaf morgen in het schap van Albert Heijn.


Lees ook:

Wakker Dier ‘niet enthousiast’ over Beter Leven kalfsvlees (20 januari 2009)


En ook:

Wakker Dier mag meepraten met kalfsvleessector (10 januari 2009)

Wakker Dier stopt campagne blank kalfsvlees (29 december 2008)

Analyse: kalfsvlees uit schap is dolksteek voor sector (19 december 2008)

Interchicken komt met 'Klavertje Kip' (foto's) (12 november 2008)

C1000 komt met 'Beter-leven-vlees' (foto's) (27 oktober 2008)

Beter Leven-kenmerk op meer vlees (17 december 2007)

Sterrensysteem voor diervriendelijk vlees (15 januari 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Beter leven kenmerk

Alle berichten over kalfsvlees

Alle berichten over VanDrie

Altijd op de hoogte blijven?