Importverbod kalveren uit risicogebied Letland vergroot

27 juni 2014 Eric Schuurman Foto: Henk Riswick

In verband met het voorkomen van Klassieke Varkenspest in Letland heeft de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) besloten om met onmiddellijke ingang de opzet van kalveren uit het risicogebied, de gemeente Dagdas Novads in Letland, niet toe te staan. Voor bij SKV aangeslotenen betekent dit dat de import, respectievelijk het opzetten van vleeskalveren uit het risicogebied verboden is. Voor de import van kalveren uit het overige gebied in Letland gelden aanvullende eisen.

De door SKV gehanteerde voorwaarden zorgen voor kanalisatie van de kalveren. De SKV beoogt hiermee het risico op Klassieke Varkenspest te beperken. Doordat kalveren op één locatie worden gehuisvest, en uitsluitend naar de slachterij mogen worden afgevoerd, worden ze feitelijk in quarantaine gehouden.

In verband met het voorkomen van Afrikaanse Varkenspest in de gebieden in Polen en Litouwen werd al eerder door de SKV een importverbod ingesteld voor kalveren uit deze gebieden. Die importverboden blijven onverkort van kracht.

Aangeslotenen die zich niet houden aan de voorwaarden krijgen van de SKV geen kwaliteitscertificaat voor het koppel vleeskalveren waarvan vleeskalveren deel uit maken of hebben gemaakt, die in strijd met deze voorwaarden zijn opgezet. De SKV zal indringend controleren op naleving van dit verbod.

Op basis van beschikbare informatie uit Letland, zal de SKV de situatie blijven monitoren en regelmatig onderzoeken of de door de SKV genomen voorzorgsmaatregel wellicht bijstelling behoeft.

Altijd op de hoogte blijven?