Hogedruksterilisator voor vleeswaren

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

WAGENINGEN - Wageningen UR (WUR) heeft de eerste hogedruksterilisator op pilotschaal ontwikkeld. Hiermee kunnen onder meer vleeswaren geconserveerd worden. Na de zomer is de machine beschikbaar voor testen voor geïnteresseerde bedrijven.

WAGENINGEN - Wageningen UR (WUR) heeft de eerste hogedruksterilisator op pilotschaal ontwikkeld. Hiermee kunnen onder meer vleeswaren geconserveerd worden. Na de zomer is de machine beschikbaar voor testen voor geïnteresseerde bedrijven.


De methode is eigenlijk meer een sterilisatie- dan een pasteurisatieproces. HPP (High Pressure Processing)-pasteurisatie is op zich geen nieuw proces. Het wordt onder andere in de VS al op grote schaal toegepast bij producten zoals guacemole en oesters.


Smaak behouden

Het voordeel van HPP ten opzichte van een conventionele thermische behandeling is dat smaak en textuur zoveel mogelijk behouden blijven. Dit komt omdat hitte slechts een beperkte rol speelt.


Het kan vrijwel alle producten, zoals vlees, vis en vruchtensappen conserveren onder een druk van 7000 bar. Daarbij start het proces bij ongeveer 80 graden Celsius.


Vooral voor ham

'Het wordt bij vlees vooral gebruikt voor hamproducten in een verpakking die geschikt is voor hoge druk', zegt Ariette Matser (WUR). 'De eventueel aanwezige vegetatieve cellen vinden zo de dood, zodat het product 1 tot 2 maanden langer houdbaar blijft.' Hoe lang houdbaar exact, is afhankelijk van diverse andere factoren, zoals onder meer de zuurgraad van het product.


De sterilisator is ontwikkeld door wetenschappers van de Wageningen Universiteit & Researchcentrum in samenwerking met hogedrukspecialist Resato, ingenieursbureau Solico, Stork en Unilever. De installatie staat bij Resato in Roden.


Espuña en Abraham

De methode wordt volgens Matser al gebruikt door Espuña in Spanje en bij Abraham in Duitsland, voor ham en andere vleeswaren. Ook kan het gebruikt worden bij maaltijden met vlees. De installatie in Roden gaat na de zomer aan de slag voor bedrijven.


(Foto WUR) 


Lees ook:

Broodje ham en kaas beste ontbijt (28 juni 2007)


Water besparen in vlees(waren)bedrijven (29 mei 2007)


Vlees conserveren met groene thee (6 februari 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over WUR

Alle berichten over vleeswaren

Alle bericthen over conserveren

Altijd op de hoogte blijven?