Formeel bod Candover op Stork

13 augustus 2012 Norbert Werff van der

NAARDEN - De Britse investeringsmaatschappij Candover heeft een formeel bod uitgebracht op industrieel concern Stork.

NAARDEN - De Britse investeringsmaatschappij Candover  heeft een formeel bod uitgebracht op industrieel concern Stork.

De Britten handhaven hun voorlopige bod van 47 euro per aandeel ofwel 1,5 miljard euro in totaal dat ze eind juni op tafel legden. Het bod wordt aanbevolen door het bestuur en de commissarissen van Stork. Dat hebben beide partijen vrijdag bekendgemaakt.

De top van Stork schaart zich achter de overname omdat Candover heeft toegezegd de strategie van het bedrijf te handhaven. De Britten zullen het bedrijf ook in zijn huidige vorm intact laten voor tenminste twee jaar na afronding van de acquisitie.

Candover houdt een slag om de arm om het gewenste aanmeldingspercentage te verlagen. Aanvankelijk wilde de investeerder het bod op Stork gestand doen bij aanmelding van 80 procent van de aandelen. Nu is het bedrijf bereid deze grens te laten zakken tot 65 procent. Als het nodig is, kan Candover met toestemming van Stork besluiten de drempel terug te brengen tot 51 procent. Een verlaging ligt voor de hand omdat een aantal grootaandeelhouders, met een gezamenlijk belang van circa 35 procent, zich tegen het bod heeft uitgesproken.

Tegenstand Marel

De grootste tegenstand komt van het IJslandse bedrijf Marel, dat inmiddels ruim een kwart van de aandelen Stork in handen heeft. Het bedrijf aast al twee jaar op Storks divisie Food Systems, die evenals Marel machines maakt voor de voedselverwerkende industrie. Marel bracht in het verleden al eens een bod uit op het onderdeel, maar Stork vond het bedrag te laag. Sindsdien hebben de IJslanders gestaag hun belang in Stork vergroot.

Lees ook:

Marel dreigt overname Stork te frustreren (2 juli 2007)

Stork vindt bod Marel te laag (26 juni 2007)

kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Stork

Alle berichten over Marel

Altijd op de hoogte blijven?