Duurzaam koelsysteem voor slachterij T.Boer

attachment-001_food-image-VLS13726I01

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - Kalverslachterij T. Boer & zn in Nieuwerkerk aan den IJssel beschikt sinds deze week over een innovatief en duurzaam koelsysteem.

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - Kalverslachterij T. Boer & zn in Nieuwerkerk aan den IJssel beschikt sinds deze week over een innovatief en duurzaam koelsysteem.

Op advies van Royal Haskoning heeft Boer het toekomstige verbod op het koudemiddel R22 aangegrepen om het koelproces en de installaties te verbeteren. Kalverslachterij Boer ging begin 2009 op zoek naar een alternatief voor het koudemiddel R22. Het middel tast de ozonlaag aan en levert een grote bijdrage aan het broeikaseffect. Reden voor de Europese Commissie om het middel vanaf 2015 definitief te verbieden.

Slachtproces

Royal Haskoning werd door Boer benaderd om het gehele overgangsproces te begeleiden. Een grote uitdaging omdat het slachtproces ongestoord moest blijven doorlopen. Volgens bedrijfsleider Ton de Jong van Boer waren de meeste bestaande koelinstallaties aan het einde van hun levensduur. `Daarom hebben we meteen gekeken naar mogelijkheden om het koelproces te optimaliseren. Maar eerst hebben we met Royal Haskoning een analyse gemaakt van de voor- en nadelen van alternatieve koudemiddelen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een vernieuwend middel dat het milieu niet belast', aldus De Jong.

Tegelijkertijd heeft het bedrijf een warmtewisselaar geïnstalleerd, waarmee het warmte uit het koelproces kan hergebruiken. De Jong: `Deze aanpak past goed in de duurzame bedrijfsvoering die wij nastreven.'

 

Lees ook
Naar een gezond groeibedrijf

Naar een gezond groeibedrijf

Wie had tien jaar geleden kunnen denken dat we onze wasmachines, maaltijden en dagelijkse boodschappen tegenwoordig vooral online bestellen? Dat e-health en m-health gemeengoed worden, dat we auto’s steeds vaker delen (beschikbaarheid is immers belangrijker dan bezit) en dat er volop wordt geëxperimenteerd met zelfsturende auto’s?

Andere tijden vragen om nieuwe inzichten

Andere tijden vragen om nieuwe inzichten

We kijken terug op een bewogen en bijzonder jaar. Een decemberartikel heeft vaak vooruitkijken en koersbepalen als onderwerp. Ook deze keer blikken wij vooruit, maar dan op een andere, eigenwijze manier.Net als u zijn wij ook ondernemer. In deze bijdrage delen we graag een keer hoe wij de afgelopen periode hebben beleefd, en wat het ons heeft gekost...

Het min-maxcontract; de voordelen en de risico's uitgelegd

Het min-maxcontract; de voordelen en de risico's uitgelegd

In deze onzekere tijd zal de vraag naar een grotere flexibele arbeidsschil naar verwachting weer toenemen. Welke gevolgen zal de huidige situatie hebben voor uw bedrijf en hoe verhoudt zich dat tot de inzet van de factor arbeid? Een min-maxcontract kan dan uitkomst bieden, maar wat houdt zo’n contract nu eigenlijk in? Wat zijn de voordelen en risico’s...