Dirk en Deka stoppen met konijnenvlees

8 augustus 2016

Supermarktketens Dirk en Dekamarkt stoppen met de verkoop van konijnenvlees. Ze hervatten de verkoop pas als er een dierenwelzijnskeurmerk is voor dit vlees.

Dat meldt Wakker Dier. De actiegroep voor dierenrechten strijdt al langere tijd tegen het konijnenvlees dat in Nederlandse supermarkten wordt aangeboden. Volgens Wakker Dier betreft dit vrijwel altijd vlees dat afkomstig is uit het buitenland, waar de zaken rond dierenwelzijn lang niet altijd goed geregeld zijn.

Kooikonijnen in december

‘We hopen dat veel andere supermarkten dit goede voorbeeld volgen’, zo meldt de organisatie. Wakker Dier deed vorig jaar met Kerstmis onderzoek naar het welzijn van konijnen in de supermarkt en trof daar voornamelijk zogenoemde kooikonijnen aan.

Konijnenvlees ligt al langer onder vuur

Dat Dirk en Deka maatregelen zouden nemen, werd ook in december al duidelijk. Eerder in dat jaar werd door een andere organisatie al actie gevoerd rond het distributiecentrum van Aldi. In Duitsland werd al jaren eerder actie gevoerd tegen konijnenvlees. Een van de marktleiders in het land, Rewe, besloot naar aanleiding daarvanin 2009 al te stoppen met de verkoop van het vlees. Plus begon enkele jaren geleden almet konijn uit eigen land.

Zeventig houderijen in Nederland

Nederland telt ongeveer zeventig commerciële konijnenhouderijen. Deze konijnen worden vaak geëxporteerd. Ook met Kerstmis gaan Dirk en Deka geen konijnenvlees verkopen, is aan de dierenwelzijnsorganisatie toegezegd. De feestdagen zijn traditioneel het moment dat in Nederland het meeste konijnenvlees wordt verkocht.

Altijd op de hoogte blijven?