Directeur vleesbedrijf opgepakt tijdens rechtszaak

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

GENT – De vroegere directeuren van het Belgische bedrijf Food Impex zijn na jaren rechterlijke strijd uiteindelijk toch veroordeeld tot twee jaar cel. Een van hen, Jean-Pierre Verhaeghe, die bij de uitspraak aanwezig was, werd meteen aangehouden.

GENT – De vroegere directeuren van het Belgische bedrijf Food Impex zijn na jaren rechterlijke strijd uiteindelijk toch veroordeeld tot twee jaar cel. Een van hen, Jean-Pierre Verhaeghe, die bij de uitspraak aanwezig was, werd meteen aangehouden.

De zaak staat in België bekend als de ‘grootste vleesfraude ooit’. Het bedrijf verkocht onder meer slachtafval en bedorven vlees als kwaliteitsvlees. Op die manier ontving het onrechtmatig voor miljoenen aan subsidies.

Om hun praktijken te verbergen, maakten de fraudeurs stempels van de gezondheidsinspectie na en vervalsten ze etiketten met erkenningsnummers van andere handelaars.


Schadevergoeding

De zaakvoerders Jean-Pierre Verhaeghe en Nicole Sentobin kregen in 2004 een voorwaardelijke straf. Ze moesten wel miljoenen euro’s aan schadevergoedingen betalen aan de burgerlijke partijen, onder meer aan de curator van het failliet gegane Food Impex en het Belgisch Interventie- en Restitutiebureau, dat de Europese subsidies had uitbetaald.


Bedrieglijk failliet

De vroegere zaakvoerders beweerden dat ze geen geld meer hadden om hun slachtoffers te vergoeden, maar de correctionele rechtbank oordeelde in 2006 dat ze zich ‘bedrieglijk failliet’ lieten verklaren. Het hof van beroep bevestigde vandaag die uitspraak.

Lees ook:

Vleesfraudeurs twee jaar de cel in (8 juni 2006)

Vleesfraudeurs opnieuw voor de rechter (8 mei 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over gesjoemel met vlees

Altijd op de hoogte blijven?