Diervriendelijk vangen kip kost 5 cent extra

attachment-001_food-image-VLS6656I01

AMSTERDAM - Vleeskippen lopen aanzienlijk minder kneuzingen op als de manier van vangen wordt veranderd. Dit zal dan wel een stuiver per kipfilet extra kosten.

AMSTERDAM - Vleeskippen lopen aanzienlijk minder kneuzingen op als de manier van vangen wordt veranderd. Dit zal dan wel een stuiver per kipfilet extra kosten.


Dat stelt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van het rapport ‘Kip ik heb je’, een literatuuronderzoek dat de wetenschapswinkel van Wageningen UR in opdracht van Wakker Dier heeft verricht.


Volgens het rapport lopen ongeveer 8 procent van de slachtkuikens gekneusde vleugels op. Ook breken veel keukens hun vleugels. Dit omdat de kuikens al dan niet machinaal met meerdere tegelijk aan de poten worden opgetild.


Rechtop vangen

Dit kan worden voorkomen door de methode zoals die nu al in Zweden wordt toegepast. Kuikens worden dan met twee tegelijk en rechtop gevangen, om ze daarna in kratten naar de slachterij te vervoeren.


Deze methode kost ongeveer 9 cent per kuiken extra. Dat komt in de winkel neer op ongeveer 5 cent per kipfilet extra.


Volgens de onderzoekers zal weinig aan de situatie veranderd worden omdat op dit moment financiële prikkels ontbreken om te zorgen voor zo min mogelijk kneuzingen en botbreuken.


Download het rapport Kip ik heb je


Lees ook:

PPE gelooft niet in combinatiekip (9 januari 2009)

'Combinatiekip is onzinnig gekakel' (23 december 2008)

Minister onderzoekt 'combikip' (17 december 2008)

Hoge prijs knelpunt voor bio-kip (4 april 2007)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over kippenvlees

Lees ook
Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Dat concludeert de Wageningen Live Stock Research in een vergelijkend onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen stelde op basis van reeds bekend onderzoeksmateriaal vast dat Nederlandse boeren vleeskippen, varkens en kalveren de afgelopen tien jaar een beter leven hebben kunnen bieden door verbeterde wetten en eisen van supermarkten.

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

De vraag naar voedsel stijgt tussen 2010 en 2050 met 35 tot 56 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Resource. Nu al hebben 820 miljoen mensen onvoldoende te eten. De voedselzekerheid komt in de toekomst verder onder druk te staan door klimaatverandering en de toenemende concurrentie om land en water.