Danish Crown bundelt krachten met 'zusje' Tican

24 februari 2015 Wim Verseput Boerderij

Danish Crown en de Deense zustercoöperatie Tican bundelen de krachten. De twee slachterijconcerns zijn het erover eens geworden om de activiteiten onder te brengen in een gezamenlijke maatschappij. Dat hebben de partners vandaag, dinsdag 24 februari, bekendgemaakt.

Volgens de toelichting bij het akkoord is het besluit tot fusie genomen 'in verlenging van de omstandigheid dat Tican al geruime tijd op zoek was naar een economische samenwerkingspartner'. 'We hadden niet verwacht dat Danish Crown een mogelijke partner was, maar deze fusie is zonder twijfel wel de oplossing waaraan onze leveranciers de voorkeur geven', zegt bestuursvoorzitter Jens Jørgen Henriksen van Tican.

Kartelbewakers

De concerns zien wel in dat er bij de kartelbwakers met de wenkbrauwen zal worden gefronst. Danish Crown heeft echter voorafgaande aan het initiatief al advies ingewonnen 'bij zowel Deense als buitenlandse experts op mededingingsgebied'. Hoewel Danish Crown diverse maten groter is dan Tican ziet het bedrijf toch de nodige synergievoordelen. Tican meent zich onder de paraplu van de grote zus goed verzorgd en sterker verzekerd van de toekomst. De partners verwachten dat de goedkeuringsprocedure van de kartelautoriteiten enkele maanden zal duren. Voordat het licht op groen staat, blijven de zaken zoals ze zijn.

Omzetten

Tican draaide in 2013-2014 een omzet van een kleine €700 miljoen en bracht 1,9 miljoen varkens van 277 leveranciers aan de haak. Danish Crown boekte in het jongste volledige boekjaar een elf keer zo grote omzet, namelijk €7,8 miljard en slachtte 22 miljoen varkens in Denemarken, Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië en Polen. Het bedrijf telt krap 8300 coöperatieleden/leveranciers.

Altijd op de hoogte blijven?