Consument moet meer voorgegaard kopen

13 augustus 2012 redactie

Voorgegaarde kipproducten zijn veiliger dan rauwe, zegt ir. Nynke BergsmaEDE – Consumenten moeten vaker voorgegaard vlees kopen of gestimuleerd worden om deze producten te kopen. Dit om besmetting met campylobacter, dat voorkomt in rauwe (kip)producten, verder terug te dringen. Dat stelt ir. Nynke Bergsma van de Wageningen UR.

Bergsma kreeg deze week tijdens een symposium van de NVVL (Network for Food Experts)de WO-prijs voor haar scriptie over dit onderwerp. Zij beschrijft in haar document de oorzaken van campylobacterbesmettingen uit kipfilet en hoe deze verder terug te dringen.

De scriptie is gebaseerd op zowel microbiologisch als consumentenonderzoek. Bergsma concludeert dat de subjectieve manier waarop consumenten de gaarheid van kip beoordelen aangepakt moet worden. Volgens haar onderzoek hebben consumenten het volste vertrouwen in hun eigen subjectieve methode, in tegenstelling tot die van de buurman.

De studente onderschrijft het belang van een goede verhitting en vindt dat het gebruik van voorgegaard vlees gestimuleerd moet worden. Dit laatste vooral bij barbecues of andere gelegenheden waarbij de eters de maaltijd zelf aan tafel garen, zoals gourmet of steengrillen.

Altijd op de hoogte blijven?