Brit gooit een derde gekocht voedsel weg

attachment-001_food-image-VLS5217I01

BANBURY - Van al het in de UK gekochte voedsel wordt bijna een derde weggegooid. Een kwart daarvan is zelfs helemaal niet aangeraakt en zit nog in de originele verpakking.

BANBURY - Van al het in de UK gekochte voedsel wordt bijna een derde weggegooid. Een kwart daarvan is zelfs helemaal niet aangeraakt en zit nog in de originele verpakking.


Focussen op verpakkingen om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen heeft dan ook weinig zin. Het heeft veel meer nut om te voorkomen dat goed voedsel (met verpakking en al) wordt weggegooid.


Dat concludeert het Britse Waste & Resources Action Programme WRAP in het rapport 'the Food We Waste'.


Volgens WRAP staat bij de weggooi-top-100 qua gewicht de categorie maaltijden met vlees of vis op de vierde plaats (na aardappelen, brood en appels).


1,2 miljoen worstjes

Er worden in de UK dagelijks 1,2 miljoen worstjes, 1 miljoen plakjes ham en 300.000 kant-en-klaarmaaltijden weggegooid. Bovendien groeit de hoeveelheid jaarlijks met 2 tot 5 procent.


Qua vermijdbare kosten bij afval staat de categorie maaltijden met vlees/vis op 1, met een waarde van 602 miljoen pond per jaar.


In totaal gooien inwoners van het Verenigd Koninkrijk jaarlijks voor 10 miljard Engelse pond weg. Dat is 32 procent van hun totale uitgaven aan voedsel.


Niet uitgepakt

Producten met een totale waarde van zo’n 2,3 miljard pond worden niet eens uitgepakt, terwijl voor 1 miljard pond aan voeding niet eens over de uiterste houdbaarheidsdatum heen is.


Personen in eenpersoonshuishoudens gooien gemiddeld 50 procent meer voedsel weg dan personen in meerpersoonshuishoudens.


Het proberen te voorkomen van deze onnodige verspilling zou de CO2-uitstoot met 18 miljoen ton terugdringen.


Download het Waste-rappport (237 pagina's)


Lees ook:

Schotse vleessector wil huisvuil toelaten (23 mei 2008)

Houdbaarheidsdatum te heilig (22 augustus 2006)

Voedselketen pakt derving aan (24 juli 2006)

Website tegen voedselverspilling (16 maart 2006)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over voedselverspilling

Lees ook
‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

Verpakkingen verduurzamen in rap tempo. Als je niet verduurzaamt, verlies je het van de “groene” verpakking van de concurrent in het schap. Maar écht verduurzamen is vaak lastig en nog vaker duur. Dus dan doen we toch gewoon alsof?

Verpakkingsspecial 2021 nu te lezen als digitaal magazine

Verpakkingsspecial 2021 nu te lezen als digitaal magazine

Alea Publishers lanceert de jaarlijkse Verpakkingsspecial als digitaal magazine. Deze maand wordt de papieren editie meegestuurd met alle food titels.

Plus past vleesverpakkingen aan

Plus past vleesverpakkingen aan

Plus wil minder palstic gebruiken. Daarom pastte de supermarktketen de afgelopen jaren samen met de vleesleveranciers de verpakkingen voor vlees aan. Hiermee bespaart Plus bijna 200.000 kg plastic.