Blijdschap na akkoord Emiraten voor toelaten NL kalfsvlees

13 augustus 2012 redactie

In de Emiraten kunnen ze binnenkort weer Nederlands kalfsvlees eten.APELDOORN- Kalfsvleesproducenten VanDrie Group en Alpuro Group zijn 'heel blij' dat de Verenigde Arabische Emiraten weer kalfsvlees uit Nederland willen toelaten. De Emiraten zijn het eerste land in het Midden-Oosten dat de import wil hervatten.

De Arabische landen stopten in 1997 met de import van rund- en kalfsvlees na de ontdekking van BSE in Nederland. Op beperkte schaal kon nog wel rund- en kalfsvlees worden geëxporteerd, maar in 200q kwam ook daar een einde aan ,naar aanleiding van de etiketteringsfraude door Belgische vleeshandelaren, die in Nederland werd ontdekt.

Blij

Directeur Henny Swinkels zegt 'heel erg blij' te zijn met de doorbraak in het Midden-Oosten. Hij roemt de inzet van de Nederlandse Landbouwattaché en de Nederlandse ambassade. 'Die hebben ongelooflijk goed werk verricht', aldus Swinkels.

Nederland wordt volgens hem in één klap de grootste kalfsvleesexporteur in het Midden-Oosten. 'Er ging al niet veel kalfsvlees die kant op, mede door de enorm hoge eisen die de Emiraten stellen.' Swinkels verwacht dat na de VEA ook Koeweit, Qatar en Bahrein de grenzen zullen openstellen. Daarna wordt het heel interessant wat Saoedie Arabië gaat doen.

Alpuro Group

Ook kalfsvleesproducent Alpuro Group is in zijn nopjes. 'Wij zijn verheugd dat de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten bekend hebben gemaakt dat de BSE importbeperking voor kalfsvlees uit Nederland zal worden opgeheven. Het is in ieder geval een eerste bemoedigende stap waarbij hopelijk ook de grenzen naar de andere landen in het Midden-Oosten open zullen gaan. Het is nu afwachten welke voorwaarden er gesteld gaan worden.'

De definitieve tekst moet nog worden opgesteld. Swinkels heeft goede hoop dat dit binnen enkele weken rond is, waarna de kalfsvleesexport naar het Midden-Oosten kan beginnen.

Het Midden-Oosten is met name een belangrijk gebied omdat de vierkantsverwaarding van kalfsvlees daar optimaal is. 'Ze eten veel kalfsvlees omdat varkensvlees geen optie is en bovendien zijn ze bereid te betalen voor de dure delen', aldus Swinkels. Hij verwacht een jaarlijkse export van 600 tot 700 ton. 'En datzelfde volume geldt ook voor Koeweit, Qatar en Bahrein.'

Vóór 1997 werd voor meer dan 70 miljoen euro aan rund- en kalfsvlees naar de arabische landen geëxporteerd.

Lees ook:
Kalfsvlees mag weer

Altijd op de hoogte blijven?